Luister naar

Royalty: Eindelijk pricacy voor royals, in de sneeuw

Nieuws
Wat speelt er in de wereld van kronen, werkbezoeken en staatsbanketten? Vandaag: koninklijke wintersportvakanties.
Tirza van der Graaf
maandag 20 februari 2017 om 03:00
Archieffoto van prinses Beatrix en haar echtgenoot Claus, in 1966 op skivakantie in het Oostenrijkse Lech.
Archieffoto van prinses Beatrix en haar echtgenoot Claus, in 1966 op skivakantie in het Oostenrijkse Lech. ap

Na een druk begin van 2017 (talloze werkbezoeken plus een Reformatietour door Duitsland) kunnen koning Willem-Alexander en koningin Máxima volgende week even bijkomen. Dan is het tijd voor hun jaarlijkse vakantie naar het Oostenrijkse luxe skioord Lech.

Het gebied is een belangrijke plek voor de Oranjes. Ze komen er al sinds 1959. Toen leerde prins Bernhard Erich Moosbrugger van het plaatselijke Gasthof Post kennen. Sindsdien verblijft de koninklijke familie ieder jaar in dat hotel. Dat is goed geweest voor hun reputatie, want het groeide in de loop der jaren uit tot een 5 sterrenaccommodatie.

Ook andere royals hebben zo hun eigen skigebieden waar ze al jaren komen. Het Zwitserse skigebied Verbier is bij veel koningshuizen bijvoorbeeld zeer geliefd. De Deense familie komt er graag, net als de Belgische koning Filip en prins Harry uit Groot-Brittannië. Het Noorse koningshuis houdt het liever dichter bij huis en gaat altijd naar Jotunheimen, een berggebied in het oosten van het land. Net zoals de Zweden: koningin Silvia langlauft graag en dat kan prima in haar eigen sneeuwrijke land.

romantiek en drama

Dat koningshuizen meestal voor hetzelfde skigebied kiezen, heeft vooral een praktische reden. Zij kunnen het vanwege hun positie gewoonweg niet veroorloven om spontaan een andere plek te kiezen. Net als bij zomervakanties zijn zij altijd op dezelfde plekken aangewezen omdat hun rust hier absoluut gegarandeerd wordt, afgezien van het fotomoment voor de pers. Daardoor is er vaak ook een warme band met de mensen op locatie. Want zij faciliteren de privacy die koningshuizen vaak ontberen. En dat al jaren achtereen. Zo weten we dat de koninklijke familie nog steeds goed bevriend is met Erich Moosbrugger.

Zij waren vaak ook getuige van belangrijke gebeurtenissen tijdens de skivakanties, zoals in het verleden regelmatig het geval was. Bij de Oranjes was dat het skiongeluk van prins Friso, op 17 februari 2012, toen Lech plotseling het decor werd van drama. En in 2004 moesten Máxima en Willem-Alexander halsoverkop hun vakantie onderbreken omdat prinses Juliana was overleden.

Ook voor de Britse Kate en William was de skivakantie een belangrijk moment. In 2005 verschenen foto’s van Kate die William vergezelde op vakantie met zijn familie. Dat was hét moment voor de pers om te concluderen dat de relatie een feit was.

Toch zijn niet alle koningshuizen even dol op de sneeuw. Prinses Diana bijvoorbeeld leerde dan wel in het diepste geheim skiën in Luxemburg en Liechtenstein, echt leuk heeft ze het nooit gevonden. Ook van koningin Letizia en koning Juan Carlos van Spanje duiken zelden sneeuwplaatjes op.

De familie Van Oranje is er in ieder geval dol op. De koning noemde het eens zijn favoriete vakantie van het jaar. Op 27 februari krijgen we weer nieuwe foto’s te zien van de familie in de sneeuw. Dat zal ook uitsluitsel geven of prinses Beatrix op de latten is geklommen of niet. Van haar aanwezigheid is namelijk nog geen melding gemaakt door de RVD. <

agenda

21 februari: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen een streekbezoek aan de Krimpenerwaard.

22 februari: Koningin Máxima opent het eerste Buzinezz Forum, een bijeenkomst voor gemeenten, maatschappelijke organisaties en ondernemers.

27 februari: Fotosessie op wintersportvakantie in Lech.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’

Linda Nooitmeer: 'Dat er geld beschikbaar komt voor naamswijzigingen is van grote symbolische waarde.'

Besteding gelden slavernijverleden gefragmenteerd: vooral naar onderzoek en naamswijzigingen

Hoe worden de toegezegde 200 miljoen euro bij de slavernij-excuses besteed? Behoorlijk gefragmenteerd en met veel aandacht aan onderzoek, blijkt uit het maandag door het kabinet gepresenteerde overzicht.

'Gebruik in huis geen bedekkende termen voor de dood. Mensen noemen het weleens slapen, maar dat is verwarrend voor een kind.'

Hoe help je een kind dat rouwt om een overleden broer of zus? Vraag niet: 'Hoe voel je je nu?'

Het verlies van een broer of zus is enorm ingrijpend voor kinderen, weet kinderpsycholoog Carine Kappeyne van de Coppello (60). Hoe kun je als ouder nabij zijn? ‘Leg uit wat de dood betekent en praat er niet omheen.’

Afbeelding

Wilders wil aangifte doen tegen Timmermans

PVV-leider Geert Wilders zegt aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Hij doet dat naar aanleiding van de speech die Timmermans gaf op het congres van de linkse combinatie.