Direct naar artikelinhoud

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 20 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Liam Neeson in The Grey.

Buurman, wat doet u nu?

EEN, 21.25 uur

De Vlaamse presentator Cath Luy, die opgroeide in grensdorp Koewacht en veel naar Nederlandse televisie keek, ontmoet acteur Jeroen Krabbé. In zijn atelier in Amsterdam vertelt hij over zijn carrière in Hollywood en zijn liefde voor schilderen.

Nieuwe buren

RTL 4, 21.30 uur

Een nieuw seizoen relatieperikelen met nieuwe níeuwe buren. Sinds haar man Steef in de gevangenis zit, staat Eva (Bracha van Doesburgh) er alleen voor in Zonnewijk. Gelukkig zijn daar nieuwkomers Steffi (Karina Smulders) en Lex (Fedja van Huêt).

Tiki Taka Touzani

RTL 7, 22.00 uur

Straatvoetballer, allround balvirtuoos, vlogger en YouTube-ster Soufiane Touzani presenteert nu ook op tv. Voor RTL bezoekt hij spelers uit binnen- en buitenland, te beginnen met middenvelders Hakim Ziyech en Abdelhak Nouri van Ajax.

Het geheime leven van 4-jarigen

NPO 1, 22.05 uur

De EO gunt ons een kijkje in het leven van acht peuters op een kinderdagverblijf. Wie is de leider van de groep, wat doen ze met een dode vogel? Psycholoog Steven Pont en pedagoog Minchenu Maduro voorzien de beelden van commentaar.

Brainwashing Stacey

NPO 3, 22.10 uur

Journalist Stacey Dooley gaat het klaslokaal in met de jonge leden van anti-abortusclub Survivors. Ze luistert naar de conservatieve ideeën die er bij de jongeren zijn ingestampt en gaat mee als ze op straat het anti-geluid aan de man brengen.

O.J. Made in America

CANVAS, 23.10 uur

Film 1 uit de documentaireserie over sporter en filmster O.J. Simpson en segregatie in de VS. Terwijl O.J. in Hollywood naam maakt als beste American-footballspeler van zijn generatie, gaat de burgerrechtenbeweging de strijd aan met de politie.

The Grey (Joe Carnahan, 2011)

Veronica, 22.40-00.55 uur

'Dit is waar ik hoor, omringd door mijn eigen soort.' Wolvenjager Ottway heeft het over de witte woestenij van Alaska en over de door mens en maatschappij verstoten mannen die er werken. Terwijl zij oliepijpleidingen aanleggen, houdt hij de omgeving in de gaten; ziet hij een wolf en komt het dier te dichtbij, dan haalt hij zonder aarzelen de trekker over. En zo zit de gure sfeer er al goed in nog voor The Grey op gang is gekomen.

Ottway, een man die door een wanhopige liefdesgeschiedenis naar het uiterste noorden is gedreven en zichzelf elk moment een kogel door de kop zou kunnen jagen, wordt mooi robuust-neerslachtig neergezet door Liam Neeson. De trieste, verslagen blik die hij op de wereld werpt, kleurt de film nog somberder dan hij met alle pooltinten en een soundtrack vol desolaat wolvengehuil al is. Ook nadat het vliegtuig van Ottway en zijn collega's onderweg naar huis is neergestort en het groepje mannen in een door wolven beheerst niemandsland strandt, houdt regisseur Joe Carnahan (The A-Team) de aandacht vast.

The Grey wil meer zijn dan een op adrenaline drijvende thriller. De wolvenroedel, waarvan het alfamannetje steeds duidelijker tegenover groepsleider Ottway komt te staan, vormt een symbolische, allegorische dreiging, misschien ook omdat de uit poppen, echte wolven en digitale effecten geboetseerde dieren soms fascinerend onrealistisch afsteken tegen hun omgeving. Prachtig en beklemmend hoe de ademwolkjes van de wolven opstijgen in de nacht.

War Horse (Steven Spielberg, 2011)

Net 5, 20.30-23.35 uur

De Eerste Wereldoorlog bevond zich nooit zo in Spielbergs blikveld. Tot hij War Horse las, de eerder met succes voor toneel bewerkte jeugdroman van Michael Morpurgo, die de oorlogsgruwelen van 1914-1918 vanuit het perspectief van een paard belicht.

Eenmaal opgekocht door het Britse leger en gescheiden van eerste eigenaar Albert, die dan nog te jong is voor de oorlog, verslijt paard Joey in kort tijdsbestek tal van berijders en verzorgers. Op die manier is War Horse opgedeeld in episoden. Joey's dienstverband bij de Britse cavalerie is Spielberg op zijn best, met als hoogtepunt een weergaloos gefilmde charge over een veld, geremd door Duits mitrailleurvuur. In het middenstuk, waarin Joey onderdak vindt bij een Frans boerengezin, wordt de dialoog uitleggerig en soms larmoyant. Gelukkig is de loopgraaf nooit ver weg: onder vuur bloeit War Horse weer op.

Papillon (Franklin J. Schaffner, 1973)

Net 5, 23.35-02.30 uur

Films over ontsnappingen uit een gevangenis vormen een paradoxaal genre: de actiefilms zijn juist bijzonder enerverend wanneer in beeld niets lijkt te gebeuren. In Robert Bressons klassieker Un condamné à mort s'est échappé (1956), bijvoorbeeld, schraapt de held minutenlang stilletjes aan een houten deur en dat blijkt heel spannend.

In Papillon speelt Steve McQueen de Fransman Henri Charrière, die onschuldig gevangen zit in de strafkolonie op het Duivelseiland. Niemand is daarvandaan ooit ontsnapt, maar met veel geduld en doorzettingsvermogen doet Charrière het toch. Als voorbereiding op zijn vlucht zit hij dagenlang op de rotsen aan het water en bestudeert hij de wisselingen van het tij.

Naast deze spanningsopbouw draait het in Papillon voornamelijk om het acteervuurwerk van twee filmiconen, een van de jaren zestig, Steve McQueen, en een van de jaren zeventig, Dustin Hoffman.