Direct naar artikelinhoud

'Al mijn werk moet bijdragen aan een betere toekomst'

De Volkskrant belt aan bij makers en vraagt hun waaraan ze op dit moment werken. Waar is kunstenaar Claudy Jongstra (54) nu mee bezig?

Kunstenaar Claudy Jongstra (54): 'Mijn focus ligt op een project voor de Grand Reading Room van Penn University'

'Mijn focus ligt op een project voor de Grand Reading Room van Penn University. Ik ben gevraagd een groot kunstwerk te maken over de boodschap van een bibliotheek. Dat soort plekken is erg gericht op het hoofd, het hart wordt vaak vergeten. Daar is kunst voor. Het werk heet Fields of Transformation, als bloeiende velden waar verschillende kleuren kwaliteiten van het brein en het hart uitbeelden, een weids landschap over transformatie van kennis naar wijsheid.

Bibliotheken zijn erg gericht op het hoofd, het hart wordt vaak vergeten. Daar is kunst voor

'Dit najaar komt een nieuw Claudy Jongstra-boek uit. Hier ben ik al vijf jaar mee bezig, de kern vormt een groot interview van Louwrien Wijers over hoe ik werk, met wie, over mijn filosofie en over duurzaamheid. Met veel beeld van het proces en de kunst. Ook trendvoorspeller Lidewij Edelkoort komt aan het woord, net als architecten Tod Williams & Billie Tsien, die mij ooit mijn allereerste opdracht in de VS gunden. En Feike Sijbesma, de initiator van NL2025 en een mentor voor mij. Zij dragen mijn filosofie nog breder de wereld in.

'Samen met Claudia Busson heb ik in het Friese Húns een boerderij gekocht en akkers aangelegd. Het is een visueel landschap, waar gewassen om hun kleur worden geteeld. Dat is een van de laatste schakels in onze circulaire keten; van de schapen tot de planten om de wol mee te verven: met kleur is het rond. Het haakt aan bij Farm of the World, een project dat mede voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 is geïnitieerd. Dat gaat over de waarde van het platteland, diversiteit en goed omgaan met de aarde. Met alles wat we doen, willen we bijdragen aan een betere toekomst voor mens en natuur.

'Ook zijn we bezig met een project voor jongeren van 18 tot 20 jaar die moeilijk een plaats kunnen vinden in de maatschappij, Treasures of Nature. We nemen die jongeren een jaar onder onze hoede en doen workshops met ze. Ze werken op het land, koken met de oogst en werken met kunstenaars. Door ze structuur te bieden, proberen we ze een nieuw perspectief te bieden.

'Tegelijkertijd werken we met Cor Unum, een keramiekwerkplaats in Den Bosch, waar ontwerpers samenwerken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik heb een servieslijn ontworpen van kleioverschot, CLAY, die is geïnspireerd op kleuren uit natuurlijke pigmenten zoals indigo, walnoot en uienschil. Mooi nieuws is dat Dan Barber, de Amerikaanse topchef, tijdens WastED London een maand lang op het dak van Selfridges zal gaan koken met de bijvangst van voedselproductie. Dat eten wordt geserveerd op die borden.'

Met alles wat we doen, willen we bijdragen aan een betere toekomst voor mens en natuur