Direct naar artikelinhoud
Update

Heinz trekt overnamebod van 134 miljard op Unilever in

Het Amerikaanse concern Kraft Heinz heeft zondagavond het bod op Unilever ingetrokken. Hiermee is het kortste overnamegevecht in de geschiedenis van het bedrijfsleven al na drie dagen voorbij.

Unilever-topman Paul Polman.Beeld Hollandse Hoogte

Het concern waar het investeringsfonds 3G en Warren Buffett de dienst uitmaken, zegt in een korte verklaring dat na onderling overleg 'op vriendelijke wijze' is besloten het voorstel voor een samengaan in te trekken. 'Unilever en Kraft Heinz hebben grote achting voor elkaar. Kraft Heinz heeft groot respect voor de cultuur, de strategie en het leiderschap van Unilever.' De verklaring is tot stand gekomen na overleg met Unilever.

Vrijdag werd bekend dat het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern 134 miljard euro wilde betalen voor Unilever. Twee weken geleden was het overnamevoorstel in het geheim ingediend bij het Unileverbestuur, dat onder leiding staat van de Nederlander Paul Polman. Hij zei toen al er geen trek in te hebben. Niettemin besloot Kraft Heinz vrijdag het bod toch openbaar te maken. Ondanks de weigering van Unilever zag het Amerikaanse concern mogelijkheden om het voorstel door te zetten. Er werd meteen gespeculeerd op een mogelijk vijandig bod.

Aandelenkoers omhoog

De aandelenkoers van Unilever steeg vrijdag meteen met 13 procent. Maar al snel bleek dat Kraft Heinz niet op veel steun zou kunnen rekenen van de grootaandeelhouders van Unilever, zoals de Nederlandse verzekeraars NN Group en ASR en andere stakeholders. Veel aandeelhouders zijn tevreden over de gang van zaken bij Unilever. 'Als je in 1971 omgerekend 100 euro in aandelen Unilever zou hebben gestoken, zou je nu voor 22 duizend euro aan aandelen hebben gehad', zegt Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Actiam.

De overnameprijs van 47 euro per aandeel - 18 procent boven de beurskoers - werd veel te laag gevonden. Er werd daarnaast gevreesd dat Kraft Heinz het Brits-Nederlandse concern zou strippen en de grote divisies persoonlijke verzorging en wasmiddelen zou verkopen om de overname te kunnen betalen. Ook de politiek zou dwars kunnen gaan liggen.

De Britse premier Theresa May had eerder laten weten geen verdere uitverkoop van Britse bedrijven meer te willen. Zij noemde met name de overname van Cadbury door Kraft ongewenst. Premier Mark Rutte zei vrijdag dat het overnamevoorstel 'een zaak van het bedrijfsleven' was, maar noemde Unilever een 'trots en belangrijk Nederlands bedrijf'. Ook van de kant van de vakbonden was weinig steun te verwachten. Kraft Heinz staat bekend als een saneerder.

Aandelenkoers omhoog
Beeld ANP XTRA

Ongewenste overnames

Met name 3G, het Braziliaanse investeringsfonds, zou als drijvende kracht achter Kraft Heinz gezien alle bezwaren zijn knopen te hebben geteld. Dat neemt niet weg dat de jacht op Unilever zou kunnen worden voortgezet door andere partijen. Ook zullen sommige beleggers opnieuw pleiten voor het opsplitsen van Unilever, zoals eerder bij Philips is gebeurd. De kous is nog niet af.

Het is niet de eerste keer dat Unilever als overnameprooi wordt gezien. Enkele jaren geleden waren er geruchten dat het private-equityfonds KKR met Procter & Gamble en Nestlé een bod zou willen doen op het Brits-Nederlandse concern. Mogelijk zal Unilever nu de beschermingsconstructies tegen ongewenste overnames gaan versterken. Unilever en Kraft Heinz wilden zondagavond geen verder commentaar geven op het intrekken van het voorstel.

Ongewenste overnames
Beeld ap

Lees verder

De meedogenloze '3G-way'
Voor de drie zakenmannen die Unilever wilden overnemen is jagen hun lust en leven. Niet alleen met speren op vissen, maar met geld - heel veel geld - op grote concerns. Maak kennis met het 3G-trio. (+)

Fusiebubbel

Fuseren is als trouwen: voor nuchterheid, laat staan twijfel is in de plechtige geloften vooraf geen plaats. De boodschap is steevast dezelfde. Samen is het leven mooier.

Kortetermijngewin
Overnamegeruchten over Unilever zijn er veel geweest, maar tot een concreet overnamebod was het nog nooit gekomen.