Ooit, lang geleden bestond er een profwedstrijd in de Franse Alpen. Die droeg de naam Classique des Alpes. Werd georganiseerd tussen 1991 en 2004. De Nederlander Eddy Bouwmans was winnaar in 1993. En Alphen? Dat is een dorp in de buurt van Baarle-Nassau, vlak bij de grens met België. Daar hebben ze hun eigen Classique.

’t Zand

Alphen is gezegend met een mooie kerk, gezellig plein, veel bos en een recreatieterrein. Met de mooie naam ’t Zand. Rondom een waterplas worden elke week in het seizoen trainingen voor cyclocrossers georganiseerd. En in februari is dit het decor van de Classique d’Alphen. Een cyclo voor mountainbikers en crossers. Onverhard, veel bospaden, single track en brede paden. Dit jaar was het volgens ons de veertiende uitgave. Inschrijven, 15 euro betalen, stuurbord met chip monteren en naar de start. Die is zo ‘groots’ dan bijna iedereen op de eerste rij kan staan. Nou ja, een man of honderd zeker. In totaal deden er bijna 240 mee. Elk jaar is het hetzelfde -en toch weer anders. Dat wil zeggen; een massa start, een ronde of anderhalf rond de plas en dan het bos in. En de passage in het bos is elk jaar wel wat aangepast. De reden: de organiserende vereniging WTV Alphen heeft net weer een nieuw paadje weten te ontdekken. Soms verplicht vanwege werkzaamheden, soms gewoon: omdat er zoveel keuze is. Wat een luxe…

29 km per uur

De aanloopronde is zo’n 3 kilometer waarna je drie rondes van 12 kilometer mag knallen. En knallen was het. De snelsten reden met een gemiddelde van bijna 29 kilometer per uur rond. Poef… Veel hindernissen zijn er niet op de steile kanten bij het water na.  Grote blad erop en gaan. Het mooist rijdt het in een groepje. Inhalen is de eerste ronde soms lastig, daarna ligt het veld uit elkaar en is er ruim baan. Je fietst je eigen tempo en naderhand check je via de site hoelang je over de eerste, tweede en derde rond hebt gedaan. Cool. Het was koud, wel droog. Fiets poetsen hoefde niet. Verzorging is er niet trouwens. De kantine van de camping heeft goede koffie en appeltaart. En Belgisch bier. De start was om 10 uur, om 12 uur was het parcours al weer bijna opgeruimd. Mooi. Dan had je nog wat aan je middag! Een mooi rondje waar je goed aan je snelheid kan werken. Alle info via www.wtvalphen.nl. Foto’s via sportkiek.nl. De foto’s komen via Facebook van diverse deelnemers.