Direct naar artikelinhoud

Ajax zet pover duel toch om in winst

Ajax was zondagmiddag bij Vitesse allerminst in goede doen, maar wist de uitwedstrijd in Arnhem toch te winnen.

Beeld Pro Shots

In navolging van PSV heeft Ajax zondag ook zijn zesde competitiewedstrijd na de winterstop weer gewonnen. Een doelpunt van Davy Klaassen bleek in Arnhem genoeg voor de winst op Vitesse: 0-1. De Amsterdamse aanvoerder hield zijn ploeg daarmee in het spoor van koploper Feyenoord.

Bij Ajax mocht Jairo Riedewald voor het eerst in ruim twee maanden weer eens starten. De verdediger vormde het centrale duo met Davinson Sánchez. Nick Viergever verhuisde naar de linkerflank waar hij de geblesseerde Daley Sinkgraven verving. Bij Vitesse debuteerde Lassana Faye als basisspeler in de eredivisie. De achttienjarige linksback, vervanger van de geblesseerde Arnold Kruiswijk, bleef vrij eenvoudig overeind tegenover Bertrand Traoré.

De rechtsbuiten van Ajax deed zo'n beetje alles fout in de Gelredome, waar de onlangs aangetrokken Braziliaanse vleugelspits David Neres op de tribune zat. Traoré grossierde in balverlies en mislukte acties tegen zijn oude club. De Afrikaan werd na een uur spelen vervangen door Justin Kluivert. In voetballend opzicht was het sowieso een matige vertoning in Arnhem. Hakim Ziyech, de man die de lijnen moet uitzetten bij Ajax, had zijn dag niet en bij Vitesse speelde de Engelse spelmaker Lewis Baker eveneens ondermaats.

Geen spektakelstuk
Het verwachte spektakel tussen twee van de best voetballende ploegen in de eredivisie bleef daarom uit. Vloeiende aanvallen en uitgespeelde kansen waren er nauwelijks te zien. Het doelpunt van Ajax na 25 minuten spelen kwam dan ook uit een snelle uitbraak, nadat Vitesse tevergeefs had gesmeekt om een vrije trap na een struikelpartij van Milot Rashica. Ajax schakelde snel om, ingeleid door een strakke dieptepass van Klaassen. Via Viergever en Amin Younes kwam de bal terug bij de aanvoerder, die al voor de negende keer dit seizoen de score opende: 0-1.

Vitesse ging na rust wat opportunistischer voetballen en dat leidde tot kansen voor Ricky van Wolfswinkel (bal van de lijn gehaald door Klaassen) en Nathan. Het bleef echter bij die ene treffer van Klaassen, ook omdat de doelpuntenmaker zelf een kwartier voor tijd nog een strafschop miste.

94'

Einde tweede helft!

94'

Onana plukt de bal uit de lucht. Dat zal de laatste actie van Vitesse geweest zijn.

93'

Vrije trap van Vitesse belandt in het dak van het doel. Keeper Onana belandt in het zijnet. Lasse Schöne moet helpen zijn noppen eruit te bevrijden.

91'

Weer een hachelijk moment als Onana uitkomt maar de bal niet kan klemmen. Veltman haalt een schot dat volgt weg.

88' WISSEL

Kasper Dolberg wordt vervangen door Mateo Cassierra

88'

Dolberg wordt van de bal gelopen door Miazga die daarmee geel krijgt en het buitenspel opheft.

87' GELE KAART

Gele kaart Matt Miazga

87'

Echt niet lang meer nu. Houdt Ajax stand?

85'

Nick Viergever schudt op links Lewis Baker van zich af maar kan geen lekkere voorzet geven.

83' WISSEL

Hakim Ziyech wordt vervangen door Donny van de Beek

83' WISSEL

Marvelous Nakamba wordt vervangen door Mukhtar Ali

82' WISSEL

Lassana Faye wordt vervangen door Alexander Büttner

83'

Lewis Baker haalt namens Vitesse van grote afstand uit maar weet Onana niet te verrassen. Wel weer een hoekschop voor Vitesse.

82'

Amin Younes loopt te lang door met de bal voor hij afspeelt, waardoor Vitesse weer over kan pakken. De Duitser is aardig onzichtbaar.

81'

In tegenstelling tot Vitesse heeft Ajax natuurlijk een Europese midweek in de benen. Nog tien spannende minuten te gaan.

79'

Justin Kluivert schiet gehaast en slordig voorlangs. De marge blijft minimaal.

78'

Direct na het missen van de strafschop kopt Klaassen een corner over.

76'

Davy Klaassen mist strafschop

76'

Fun fact: De gele kaart die Kluivert zojuist kreeg was de snelste voor een invaller dit seizoen. 57 seconden had de jongeling nodig.

74'

Lekkere uithaal van nathan die een rebound uit de corner op de slof neemt. Wel over.

73' WISSEL

Adnane Tighadouini wordt vervangen door Navarone Foor

73'

Het is Hakim Ziyech die neemt en recht in de handen van Eloy Room schiet. Uit de uitbraak die volgt een corner voor Vitesse.

73'

Vrije trap op lekkere positie voor Schöne, nadat Faye Dolberg onderuit haalt.

71'

De Gelredome fluit voor André Onana, die met nog twintig minuten te gaan de tijd neemt voor zijn uittrap.

70'

Kluivert laat zich direct gelden en levert een voorzet af die nét niet het bolletje van Amin Younes raakt.

69'

Kluivert omspeelt een Vitessenaar en gaat op Miazga af en regelt een inworp.

67'

Geen onterechte kaart voor Kluivert, die meteen hard doorgaat op Nakamba.

66' GELE KAART

Gele kaart Justin Kluivert

65' WISSEL

Bertrand Traoré wordt vervangen door Justin Kluivert

65'

Goede mogelijkheid weer voor Vitesse. Ricy van Wolfswinkel krijgt het hoofd net niet tegen een voorzet van Lewis Baker.

63'

Bij Ajax lijkt Justin Kluivert er zo in te zullen gaan komen. Voor Traoré zou dat moeten zijn dan.

63'

Zowel Sanchez als Traoré op de grond na overtredingen. de aanvaller moet zelfs even verzorgd worden.

59'

Scheidsrechter Blom laat veel toe vanmiddag. Stevige pot daardoor.

56'

Schöne levert met veel tijd en vrijheid een voorzet af vanaf rechts maar bereikt daar net geen medespelers in het strafschopgebied mee. Kashia kopt weg namens Vitesse.

55'

Vitesse is de eerste helft sterk begonnen. Ajax weet zich daar vooralsnog niet goed raad mee. Versiert nu wel een hoekschop.

53' GELE KAART

Gele kaart Kevin Diks

53'

Dat scheelde weinig. Van Wolfswinkel mist de bal maar Miazga kan wel uithalen. Zijn schot is echter te wild en komt tegen Riedewald aan.

53'

Corner nummer vier voor Vitesse in de tweede helft. De Arnhemmers hebben zich nog lang niet gewonnen gegeven.

49'

Sanchez haalt in het strafschopgebied Van Wolfswinkel onderuit maar komt er mee weg. Weer een Vitesse-corner.

49'

Davy Klaassen haalt een Vitesse-poging uit een corner op de doellijn weg. De hoekschop die daarna volgt wordt wel meteen weggewerkt.

46'

Het eerste schot van helft twee is voor Ajax en Traoré maar ook geen probleem voor Vitesse-keeper Room.

45'

Tweede helft begonnen

45'

Einde eerste helft

45'

Traoré mag ver doorlopen van de Vitesse-verdediging maar schiet dan naast de goal van Room. Laatste minuut eerste helft loopt.

42'

Miazga loopt weg uit de muur bij een vrije trap van Baker en zet zijn voet tegen de bal maar jaagt over de goal van Onana.

39'

Ajax blijft fouten maken en mazzelt dat Vitesse daar geen gebruik van maakt.

38'

Mooie pass van Traoré op Dolberg die weg kan lopen bij zijn dekker, maar geen goed schotje losst en de benen van Room raakt.

38'

De kaart voor Nick Viergever is bij nader inzien niet helemaal terecht. Kashia, die hij vloert, schreeuwt het uit maar is toch echt reglementair getackled.

35' GELE KAART

Gele kaart Nick Viergever

34'

Riedewald opent diagonaal over zo'n beetje het hele veld op Hakim Ziyech, maar die struikelt over een Vitesse-verdediger. Na de openingsgoal is het tempo weer iets gezakt.

33'

Viergever geeft vanuit een verre hoek een voorzet die zowaar nog bijna de Vitesse-goal in dwarrelt. De bal raakt echter de lat.

32'

Lasse Schöne legt zijn poging er een meter of drie naast.

31'

Vrije trap randje zestien voor Ajax, omdat Kashia de bal met zijn hand raakt.

26'

Aanvoerder Klaassen scoort een vergelijkbaar doelpunt zoals hij donderdag tegen Legia Warschau deed. Toen telde hij (onterecht) niet, nu wordt het binnenschuiven wel goedgekeurd. Vitessenaren boos omdat Ziyech Rashica gevloerd zou hebben.

25' GOAL

Doelpunt Davy Klaassen

25'

Belangrijke redding van André Onana. Diks lanceert Tighadouini die eerst Veltman omspeelt maar dan van dichtbij de voeten van de Ajax-keeper raakt.

24'

Vitesse zit in de eerste 25 minuten erg dicht op alles dat Ajax probeert. Veel overtredingen maar nog geen bekeuringen.

20'

Weer een slechte Ajax-pass. Die van Klaassen gaat tergend langzaam de achterlijn over.

18'

Tighadouini leek even tot een schot te kunnen komen aar toch naar buiten gedreven door Sánchez. Ajax kan via Viergever counteren, die werkt hem naar Younes. De Duitser trekt het strafschopgebied in maar loopt zich vast.

17'

Een goede vijftien minuten gespeeld. Het duel speelt zich voornamelijk op het middenveld af. Twee mini-kansjes voor beide ploegen, verder nog weinig bijzonderheden.

15'

Joël Veltman reigt vooralsnog de fouten aan elkaar. Van slechte passes tot slordig balverlies. Is zijn griepje nog niet helemaal over?

12'

Corner nummer drie, nu van Lasse Schöne, is te laag en makkelijk weg te werken voor Vitesse.

11'

Opnieuw een corner voor Ajax, nadat Guram Kashia een vrije trap van Schöne over de lijn kopt.

10'

Hoekschop kort genomen. Amin Younes wil daarna terugleggen op Ziyech maar de pass komt niet aan. Balbezit Vitesse.

9'

Hoekschop Ajax nadat een voorzet van Nick Viergever aangeraakt werd.

7'

Riedewald stuurt Traoré maar die kan geen voorzet fabriceren die Dolberg bereikt.

6'

Eerste poging van Ajax. Hakim Ziyech haalt uit maar zijn schot is een makkelijke prooi voor Vitesse-keeper Eloy Room.

4'

Davinson Sanchez lijdt slordig balverlies maar vangt Tighadouini vervolgens zelf op, voor dat deze iets uit kan richten.

3'

Lasse Schöne krijgt een lelijke tik op het middenveld van nathan. Vrije trap Ajax. De Deen hinkt al een beetje.

2'

Tighadouini kan na een hakje van Nathan al opstomen richting de Ajax-goal, maar jaagt z'n schot ve ropen.

0'

Aftrap eerste helft!

Ajax begint zondag met Jairo Riedewald in de ploeg aan de uitwedstrijd tegen Vitesse. Riedewald vervangt links achterin de geblesseerde Daley Sinkgraven. Joël Veltman keert terug in het elftal van trainer Peter Bosz, nadat hij donderdag ziek aan de kant was gebleven tijdens de Europese confrontatie met Legia Warschau (0-0).

Zijn vervanger Kenny Tete werd in de Poolse hoofdstad kort voor tijd met twee gele kaarten van het veld gestuurd. Verder gebruikt Peter Bosz dezelfde opstelling als hij altijd doet.

De tegenstander
Bij Vitesse debuteert Lassana Faye in de eredivisie. De achttienjarige Rotterdam speelt links achterin omdat Arnold Kruiswijk niet fit genoeg is. Alexander Büttner zit voor het eerst bij de selectie sinds zijn terugkeer in Arnhem. De linksback begint op de bank.

Kevin Diks staat rechts achterin, op de plek van de geschorste Kelvin Leerdam. Matt Miazga vervangt in het centrum van de defensie de geblesseerde Maikel van der Werff.