Direct naar artikelinhoud

Schaatser Nuis voor het eerst wereldkampioen

Kjeld Nuis reed vandaag de beste tijd op de 1000 meter.

Voor het eerst in zijn carrière heeft Kjeld Nuis goud veroverd op de WK afstanden in Zuid-Korea. De 27-jarige schaatser reed vandaag een tijd van 1.08,26 en liet zijn tegenstanders hiermee achter zich.

Nuis versloeg ook Nederlands kampioen Kai Verbij, die op de derde plaats eindigde. Verbij eindigde met 1.08,78. De Canadees Vincent de Haitre pakte de zilveren medaille.

Voor Nuis liet een gouden medaille relatief lang op zich wachten. Op beslissende momenten ging het vaak net mis bij de schaatser. Zo wist hij zich zowel in 2010 als in 2014 niet te plaatsen voor de Winterspelen. Tot nu toe had hij drie zilveren en twee bronzen medailles op zak.

Gelet op de uitslagen dit seizoen, waren de verwachtingen voor Nuis hoog bij de WK afstanden in Zuid-Korea. Nuis reed dit seizoen al vier keer eerder de 1000 meter en al die keren won hij. "Ik ben hier absoluut topfavoriet'', liet Nuis vooraf al weten.

Zijn tegenstander Verbij liet vorige maand in Berlijn zien dat ook hij in topvorm was. Daar eindigde hij op de tweede plek in de eerste race en won hij in de tweede manche. Toch bleek Nuis vandaag te sterk voor hem.

De Nederlander Ronald Mulder, die op deze afstand debuteerde op de WK, zette een minder goede tijd neer. Na een snelle start belandde hij met een tijd van 1.09,94 op de achttiende plek.

Titelhouder Pavel Koelizjnikov uit Rusland ontbrak in Gangneung. Hij worstelt met fysieke en mentale problemen.