Direct naar artikelinhoud

La La Land genomineerd voor recordaantal Oscars

La La Land is de grote kanshebber op de Oscars dit jaar. De musical haalde veertien nominaties binnen, waarmee het nominatierecord van All about Eve en Titanic geëvenaard werd. La La Land versloeg wel het musicalrecord dat in bezit was van Mary Poppins, met nominaties voor Emma Stone, Ryan Gosling, regisseur Damien Chazelle en maar liefst twee songs (Audition en City of stars).

Emma Stone en Ryan Gosling in het veertien keer genomineerde La La Land. Beeld anp

Net als recente winnaars als The artist en Birdman gaat La La Land over Hollywood, een onderwerp dat altijd goed ligt bij de leden van de Academy. Andere films met meerdere nominaties waren Moonlight en Manchester by the Sea.

Hoewel de Franse inzending Elle van Paul Verhoeven de categorie 'Best foreign language film' niet haalde, werd actrice Isabelle Huppert, die eerder een Golden Globe won, wel genomineerd als beste actrice. Waarmee de afwezigheid van Elle des te opvallender werd. In de categorie 'Beste actrice' was Amy Adams voor Arrival een opvallende naam die niet genoemd werd.

Ook de Nederlandse animatiefilmer Michael Dudok de Wit kreeg een nominatie in de categorie 'Beste animatiefilm' voor zijn lange film The Red Turtle, die hij voor een Japanse studio maakte. Hij won eerder een Oscar voor zijn korte animatiefilm Father and daughter.

Na de ophef vorig jaar over de honderd procent witte bezetting van de acteercategorien  (#OscarSoWhite) werden er dit jaar (een record) zes zwarte acteurs genomineerd, waaronder Viola Davis en Denzel Washington (beiden voor Fences). Meryl Streep haalde haar recordbrekende twintigste Oscarnominatie voor haar rol in Florence Foster Jenkins.

'Ik voel veel sympathie voor Japanners'

Regisseur Michael Dudok de Wit is genomineerd voor de Oscar voor beste lange animatiefilm. 9 jaar werkte hij aan 'Red Turtle' op verzoek van Ghibli, dé animatiefilmstudio in Japan.

In juli 2016 gidste hij ons door de week (+).

In de hoofdcategorie 'Beste film' (maximaal 10 titels) werden negen nominaties uitgedeeld: Arrival, Fences, Hacksaw Ridge, Hell or high water, Hidden figures, La La Land, Lion Manchester by the sea en Moonlight. Deze laatste film draait op het Film Festival Rotterdam en is vanaf deze week te zien in Nederlandse theaters.

Grote kanshebber voor de 'Best foreign language'-categorie is de Duitse inzending Toni Erdmann, die het opneemt tegen A man called Ove (Zweden), Land of mine (Denemarken), The salesman (Iran) en Tanna (Australie).

Lees hier de recensies van de films die genomineerd zijn voor 'Beste Film'

- Arrival
- Fences
- Hacksaw Ridge
- Hell or High Water
- Hidden Figures
- La La Land
- Lion
- Manchester by the Sea
- Moonlight

De nominatie voor Mel Gibson, regisseur van Hacksaw Ridge, betekende dat hij weer geaccepteerd werd door filmcollega's, nadat hij tien jaar lang genegeerd werd, na een beruchte dronken episode waarin hij antisemitische opmerkingen had gemaakt.

De Oscars worden op 26 februari uitgereikt, gastheer is Jimmy Kimmel.

Lees terug: Oscars 2016 - #OscarSoWhite

Kritiek op zoveelste spierwitte Oscarfeestje
In 2016 werden voor het tweede jaar op rij geen zwarte acteurs genomineerd voor een Academy Award. Regisseur Spike Lee en Jada Pinkett-Smith riepen op tot een boycot van de uitreiking.

Oscars beloven etnische diversiteit: 'Tijd voor verandering'
Cheryl Boone Isaacs, president van de Academy for Motion Picture Arts and Sciences, beloofde enkele dagen na de oproep van Lee en Pinkett-Smith om de filmprijzen etnisch diverser te maken.

'Laat de afgelopen 'witte' Oscars het keerpunt zijn' (+)
Daags voor de uitreiking van de Oscars gaf regisseur Steve McQueen, maker van 12 Years a Slave, een interview aan de Britse krant The Guardian.

De Oscars: hoe zwart-wit is het nou eigenlijk? (+)
De avond voor de Oscaruitreiking onderzocht de Volkskrant-redacteur Bor Beekman hoe racistisch de Academy eigenlijk is.

Oscar-organisatie benoemt drie bestuursleden met andere etnische achtergrond
In maart 2016 werd bekend dat de organisatie achter de Oscars maatregelen heeft getroffen om de etnische achtergrond van haar leden diverser te maken.