Direct naar artikelinhoud

Lubach gaat wereld over met Trumpiaanse introductieclip van Nederland

'Ik had echt niet verwacht dat buitenlanders nu massaal zouden zeggen dat ze naar Ponypark Slagharen willen.' Presentator Arjen Lubach is verbaasd over het grote succes van het filmpje dat zijn programma Zondag met Lubach afgelopen zondag uitzond. 

Presentator Arjen Lubach is verbaasd over het grote succes van het filmpje dat zijn programma Zondag met Lubach afgelopen zondag uitzond.Beeld YouTube

De clip is de afgelopen twee dagen opgepikt door media in onder meer Amerika (de website Buzzfeed), Frankrijk, Duitsland en Italië. Alleen al op de Facebookpagina van het televisieprogramma is het filmpje meer dan 34 miljoen keer bekeken en ruim een half miljoen keer gedeeld. Het overtreft daarmee de tirade tegen het dieet van The Green Happiness, hiervoor de meest bekeken clip van het satirische VPRO-programma.

Tekst gaat verder onder de video.

In het filmpje krijgt Trump een stoomcursus Nederland 'op een manier die hem wellicht het meest zal aanspreken', aldus Arjen Lubach in de inleiding. Onder meer de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden komt voorbij ('They fought against us for 80 years, but they couldn't beat us. Total losers'), de Nederlandse taal ('The best language. We've got all the best words. All the other languages failed'), Ponypark Slagharen ('You can grab 'em by the pony') en NOS-verslaggever Gerri Eickhof ('This is Gerri Eickhof').

'Woensdagochtend wisselen we altijd ideeën uit, tijdens de brainstorm,' zegt Arjen Lubach aan de telefoon. 'Uiteraard lag het in de lijn der verwachting dat we iets met Trump zouden doen. Soms moeten we wel een halve dag nadenken over een onderwerp, maar toen een van ons met dit idee kwam, wisten we meteen dat we dit wilden doen.' In de dagen die volgen op de brainstorm worden de ideeën uitgewerkt en geschreven. 'Dat gebeurt altijd in teamverband. Een gezamenlijke inspanning van schrijvers, graphics, montage en redactie levert altijd het beste resultaat op.'

We've got all the best words. All the other languages failed

Twitter bericht wordt geladen...

Parallel aan het schrijven worden de plannen voor de productie besproken. 'Hoe moet het eruitzien? Hoe moet een voice-over klinken? In dit geval: moet het een algemene stem zijn of echt een Trump-imitatie?', aldus Lubach. 'We besloten voor de stem te kiezen van Greg Shapiro, de Amerikaanse oprichter van de Amsterdamse comedygroep Boom Chicago. Ik ken hem al heel lang en wist dat hij een goede Trump in huis had. De juiste man voor de klus dus.'

De oorspronkelijke versie was twee minuten langer. Delen over Slagharen en Madurodam worden ingekort en een grap over Mark Rutte sneuvelt in het productieproces, zegt Lubach, die niet wil vertellen welke grap.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump is een dankbaar onderwerp voor satirici, erkent Lubach. 'Satirische nieuwsprogramma's zijn naast de zonen van Trump eigenlijk de enige die echt baat hebben bij zijn aantreden.' LuckyTV-maker Sander van de Pavert scoorde afgelopen oktober ook een internationale hit toen hij een debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump bewerkte tot het duet Time of my Life uit de film Dirty Dancing.