Direct naar artikelinhoud

Oscarnominatie voor The Red Turtle van Michael Dudok de Wit

De film The Red Turtle van de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit is genomineerd voor een Oscar.

De film is genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste AnimatiefilmBeeld -

Dat heeft de organisatie achter de filmprijzen dinsdag bekendgemaakt.

 "Je bent snel, ik zit nog barstensvol adrenaline," zegt Dudok de Wit telefonisch. Een paar minuten geleden zag hij op zijn computertje in zijn huis in Londen live dat The Red Turtle is genomineerd voor de Oscar voor beste lange animatiefilm.

"Het is gewoon fantastisch! Het is zo'n grote eer. En zo fijn voor de film; het is toch een echte arthousefilm, hè. Dat is toch niet te vergelijken met die grote studiofilms zoals Zootopia en Moana. De meeste stemgerechtigde leden van de Academy zijn Amerikaans en hebben meegewerkt aan dat soort films. Die hebben dus een veel grotere kans, dat er nu twee kleine buitenlandse films zijn genomineerd is echt heel bijzonder."

Woordloze parabel
The Red Turtle, de eerste lange animatiefilm van Michael Dudok de Wit, is een van de vijf films die kans maken op de Oscar voor beste lange animatiefilm.

Het is een woordloze parabel over de nietige mens en de machtige natuur, waarin een man probeert te ontsnappen van een onbewoond eiland waar alleen dieren wonen. Hij maakt een vlot, maar wordt gedwarsboomd door een reusachtige rode schildpad.

De andere genomineerden zijn de Zwitsers-Franse coproductie Ma Vie de Courgette, Kubo and the Two Strings van de Amerikaanse poppenanimatiestudio Laika en de Disney-producties Zootopia en Moana.

Father and Daughter
De nominatie voor The Red Turtle is de zesde voor de fameuze Japanse Ghibli Studio in deze categorie; Dudok de Wit (Abcoude, 1953) won in 2001 al een Oscar voor zijn kortfilm Father and Daughter.

"Dat was heel anders, toen was ik alleen maar blij voor mezelf, want Father and Daughter heb ik helemaal in mijn eentje gemaakt. Aan The Red Turtle hebben honderden mensen meegewerkt, dus nu ben ik blij voor de hele ploeg - van de meest junior animator tot de Japanse en Franse producenten die zo'n risico hebben genomen door mij deze film te laten maken."

Amerikaanse traditie
Nu gaat hij 'even afkoelen', daarna gaat hij tickets boeken naar Los Angeles. "Er is een speciale lunch voor alle genomineerden en ik ga ook naar de uitreiking van de Annie Awards, een andere competitie voor animatiefilms, waarvoor we vijf keer zijn genomineerd."

De kans dat hij 26 februari daadwerkelijk de Oscar krijgt, acht Dudok de Wit niet heel groot. "Het is een Amerikaanse traditie om eigen films te bekronen; ik geloof dat de afgelopen tien, elf jaar de Oscar altijd naar een Amerikaanse film is gegaan, dus het lijkt me logisch dat dat nu opnieuw gebeurt. Het zijn ook goed gemaakte, commerciële films waar veel talent in zit. En een enorm budget, een veelvoud van dat van ons. Hoe mooi mijn film ook is, de kans dat ik win is een op een miljoen. Het is een ongelijke competitie in die zin, maar dat is niet erg. Het zorgt er voor dat ik mijn voeten op de grond houd."

Van Het Parool kreeg The Red Turtle vijf sterren en de recensenten van de krant noemde de film een van de beste van het afgelopen jaar.