Direct naar artikelinhoud
Voeding

RIVM: Belasting heffen op vlees is het overwegen waard

Nederlanders eten volgens het RIVM te veel vlees en te weinig groenten en fruit.

Nederlanders eten te veel vlees, gooien te veel eten weg en consumeren te weinig gezond voedsel. Het gemiddelde voedselpatroon in Nederland is slecht voor de gezondheid en niet duurzaam genoeg, schrijft het RIVM vandaag in een rapport over de Nederlandse eetgewoonten. Belasting heffen op vlees kan volgens het RIVM een oplossing zijn.

Het rapport 'Wat ligt er op ons bord? Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland' komt kort voor de Nationale Voedseltop die donderdag in Den Haag wordt gehouden. Daar moet een basis worden gelegd voor het nieuwe voedselbeleid in Nederland.

Want wil de overheid de afgesproken klimaatdoelstellingen van Parijs halen, schrijft het RIVM,  dan moet het consumenten beter stimuleren om tot duurzamere en gezondere voedselkeuzes te komen.

De productie van voedsel is verantwoordelijk voor een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Met name de productie van dierlijke producten draagt daar aan bij.

De overheid kan de voedselketen 'duurzamer, veiliger en gezonder' maken, schrijft het RIVM. Maar dan moet de regering wel een actievere rol aannemen, bijvoorbeeld door hogere accijnzen of belastingen te heffen op vlees.

Volksgezondheid

Volgens het RIVM is een verandering in het voedselpatroon van Nederlanders ook nodig met het oog op de volksgezondheid. Want alhoewel de meeste Nederlanders gezond zijn en hun levensverwachting stijgt, kampt de helft van alle Nederlanders tegelijkertijd met overgewicht.

Negen op de tien mensen eten te weinig groenten en fruit en bijna dertig procent van al ons eten is van dierlijke oorsprong. Nederlanders gooien per jaar 47 kilo per persoon aan voedsel weg, en het voedingspatroon dat nu heerst zorgt voor een uitstoot aan broeikasgassen die vergelijkbaar is met die van vervoer, schrijft het RIVM. 

Voedsel in Nederland is overwegend veilig: ongeveer 1 op de 24 mensen maakt jaarlijks een voedselinfectie door. Voor de meeste chemische stoffen in voedsel is het risico voor de volksgezondheid verwaarloosbaar.

Als Nederlanders minder gaan eten, vaker kiezen voor plantaardige producten en minderen met frisdrank en alochol, leidt dat volgens het RIVM tot gunstige effecten voor het milieu (minder uitstoot) en gezondheid (mindere consumptie van vlees betekent minder zieken). Daardoor worden gezondheidsverschillen tussen de bevolking verkleind.

Het heersende voedingspatroon in Nederland zorgt voor een uitstoot van broeikasgassen die gelijk is aan die van vervoer.
RIVM

Dilemma's

Om dat te bereiken, ziet het RIVM ook een voorlichtende taak weggelegd voor de overheid. Want bij de keuze voor gezond, duurzaam voedsel gaat de consument nu uit van zijn eigen perceptie.

"Zo heeft vlees bij veel mensen een gezond imago en worden de negatieve milieueffecten ervan onderschat." 

Het verduurzamen van het Nederlandse voedingspatroon brengt dilemma's met zich mee, schrijft het RIVM. Het is bijvoorbeeld duurzaam om een dier van kop tot staart op te eten. Maar daarvoor moeten dan bijvoorbeeld ook bewerkte producten als worst worden gemaakt, en die zijn minder veilig.

Daar komt volgens het RIVM bij dat veel burgers en bedrijven gezondheid en duurzaamheid wel belangrijk vinden, maar dat consumenten in de winkel vooral letten op prijs en gemak.

Bedrijven gaan daar in mee, om de consument zo goed mogelijk te bedienen en winst te maken. Om daar een uitweg in te vinden, moet de overheid consumenten beter bedienen. Bijvoorbeeld door duidelijkere duurzaamheidsetikketen op producten in te voeren, eerdergenoemde accijnzen op vlees of verplicht voedingsonderwijs.

De overheid kan de voedselketen met maatregelen 'duurzamer, veiliger en gezonder' maken, bijvoorbeeld door belasting en accijnzen te heffen op vlees.