Emmen: zo heb je niks, zo heb je er twee

Gemeentelijk openbaar toilet of niet, ook Peter Boonstra gaat de toiletgroep van zijn Bik Bar verbouwen tot openbare wc. Zo heb je niks en zo heb je er twee.

Vorige week vroeg de gemeenteraad zich hardop af waarom wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) geen enkele moeite deed om Boonstra’s plan voor een uitbreiding van zijn eigen toiletgroep te bekijken. De raadscommissie drong daar na een vraag van LEF! op aan en Van der Weide wilde ook wel in gesprek met Boonstra, maar hij liet tegelijk doorschemeren dat het zinloos is. Daarvoor is het eigen gemeentelijk plan voor een unit aan het Raadhuisplein al te ver.

Maar goed, een dag later stond Van der Weide bij de Bik Bar op de stoep. Na afloop was iedereen gelukkig en dus is de vraag: wat heeft de wethouder daar in de Bik Bar toegezegd aan Boonstra? Nou, helemaal niks dus. Van der Weide: ,,De Bik Bar heeft al een soort van openbaar toilet vanaf 2001 en dat wist de gemeenteraad toen het in 2013 die motie voor een openbaar toilet aannam. Hij gaat de boel aanpassen en vraagt daarvoor geen bijdrage van de gemeente.’’ Opvallend, want daags ervoor liet Boonstra zich tegenover deze krant nog ontvallen: ,,Ik hoop dat de gemeente iets aan de pachtprijs gaat doen.’’ Maar volgens Van der Weide is daar helemaal niet over gesproken. ,,Ik heb ‘m alleen gezegd dat wij geen problemen hebben met een vergunning voor de uitbreiding.’’

De gemeenteraad is volgens Van der Weide gewoon te laat. En Peter Boonstra dus ook. Die zegt: ,,Ik heb één grote fout gemaakt. Toen ik op 13 augustus de gemeente schreef dat ik een plan zou indienen had ik in plaats daarvan moeten roepen: ik heb al lang een openbaar toilet.’’ Ambtenaren vroegen hem nog zo snel mogelijk met dat plan te komen maar toen was het leed al geleden. De uitbreiding komt er wel, inclusief invalidentoilet en alarm, maar op eigen kosten.

Dat het college tot vorige week nooit eerder serieus naar de plannen van Boonstra gekeken had, ligt dus vooral aan de raad, vindt Van der Weide. Maar in de wandelgangen van diezelfde raad wordt links en rechts aangenomen dat het akkefietje, dat Boonstra enkele jaren terug met wethouder Jisse Otter van Wakker Emmen had, over de aanleg van parkeerplaatsen achter zijn uitspanning, hem nog steeds parten speelt. Boonstra: ,,Ik ga daar niks over zeggen. Er is toen een verzoenend gesprek geweest met de burgemeester en Otter maar afgesproken is dat ik daar niets over naar buiten breng. En dat doe ik niet want ik ben netjes opgevoed.’’