Direct naar artikelinhoud

Gene Cernan (82), laatste mens die op de maan liep, overleden

De Amerikaanse astronaut Gene Cernan, de laatste mens die op de maan liep, is maandag op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA meegedeeld. Cernan maakte drie ruimtevluchten, waarvan twee naar de maan. Op 14 december 1972 werd hij de laatste van in totaal twaalf astronauten die voet zette op de maan.

Gene Cernan.Beeld AP

Cernan plaatste toen de initialen van zijn 9-jarige dochter in het maanstof voor hij de trap opliep van zijn ruimtevaartuig.

'Die stappen op de trap waren erg moeilijk voor mij', zei Cernan in 2007. 'Ik wilde niet naar boven klimmen. Ik wilde daar een tijd blijven.'

Cernan en zijn collega Harrison Schmitt brachten in december 1972 drie dagen door op de maan. Cernan stapte na Schmitt in de maanlander om de terugvlucht naar de rondcirkelende Apollo 17 te maken en weer terug te reizen naar de aarde. Hij sprak toen een boodschap van 'vrede en hoop voor de hele mensheid' uit.

Cernan: 'Het was het mooiste moment van mijn leven. Je wil dat moment bevriezen en het met je mee terugnemen. Maar je weet dat het niet kan.'

Twitter bericht wordt geladen...

Iconische foto

In juni 1966 maakte de astronaut een drie dagen durende vlucht in Gemini 9, waarbij hij ruim twee uur buiten de om de aarde cirkelende capsule verbleef. In mei 1969 vloog hij met Apollo 10 naar de maan, om te testen hoe de maanlander, de commandocapsule en de hulpmodule zich hielden.

Hij bestuurde de maanlander, die het maanoppervlak toen tot op 8 zeemijlen naderde. Dit was de laatste testvlucht naar de maan voordat Neil Armstrong daar in juli 1969 als eerste mens voet op zette.

Eind 1972, in december, leidde hij als commandant van Apollo 17 de voorlopig laatste bemande vlucht naar de maan. Op de weg ernaartoe maakte hij een iconische foto van een blauwe aarde zwevend in een zwarte omgeving. Samen met Harrison Schmitt verbleef hij ruim drie dagen op de maan en maakte hij vanaf de landingsplek met een karretje excursies naar nabijgelegen kraters en het Taurus-Littrow gebergte.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...