Direct naar artikelinhoud

Simons presenteert twintig kandidaten Artikel 1

Artikel 1, de nieuwe partij van Sylvana Simons, gaat met twintig kandidaten de verkiezingen in. Simons presenteerde de lijst maandagavond bij talkshow RTL Late Night. Zij voert de lijst aan.

Aspirant-Kamerlid Sylvana Simons.Beeld anp

Op nummer twee staat Fatima Faïd, nu nog raadslid van de Haagse Stadspartij. Ook Ian van der Kooye, die samen met Simons in december de partij Denk verliet, is kandidaat. Hij staat op plek 6. Auteur en NRC Next-columnist Simone van Saarloos is kandidaat 8. Onderaan de lijst staan hoogleraar antropologie Gloria Wekker en feministe en oud-SP-politica Anja Meulenbelt.

Simons wil met de partij verdeeldheid in Nederland tegengaan. 'Artikel 1 staat onder druk', zei ze bij RTL Late Night. 'Niet alleen van de overheid richting de burger, maar ook door mensen onderling. Er wordt ons continu verteld dat we bang moeten zijn voor elkaar.' Het uitgangspunt van haar partij is het bevorderen van gelijke behandeling, zoals het eerste artikel van de Grondwet voorschrijft.

Volgens Simons krijgt ze meer waardering voor haar verhaal sinds ze Denk heeft verlaten. 'Ik merk wel dat mensen nu anders op mij reageren en ik anders word ontvangen. Er wordt geluisterd, dat is het begin van een oplossing. Ik ben heel erg klaar met de negativiteit, de haat, de verdeeldheid.' Bij Denk kreeg ze naar eigen zeggen niet de ruimte om haar idealen uit te dragen. Daarom keerde ze de partij de rug toe.

Waarom vertrok Simons bij Denk?

'Ik moest steeds vaker een stijl verdedigen die ik niet deel,' zei ze in het interview met de Volkskrant waarin ze de breuk bekendmaakte (+)

Twitter bericht wordt geladen...