Direct naar artikelinhoud

Financieel expert Oosenbrug lijsttrekker Nieuwe Wegen, Jacques Monasch zelf op twee

Het van de PvdA afgesplitste Kamerlid Jacques Monasch vertrouwt het lijsttrekkerschap van zijn partij Nieuwe Wegen toe aan financieel expert Alfred Oosenbrug. Monasch gaat door als voorzitter van Nieuwe Wegen.

Lijsttrekker Alfred Oosenbrug (midden) en Jacques Monasch (rechts) tijdens de bekendmaking van de kandidatenlijst van de nieuwe partij Nieuwe Wegen.Beeld anp

Dat maakte Monasch maandag bekend in het Haagse café De Posthoorn. Oosenbrug voert een kandidatenlijst van 31 personen aan die gemeen hebben dat zij allen 'met hun poten in het bluswater staan', aldus de nieuwe partij. Het gaat om een buschauffeur, iemand van de Koninklijke Marechaussee, en mensen die werkzaam zijn in het onderwijs, de gezondheidszorg en de veiligheidsketen.

Met de keuze voor Oosenbrug, die zich per brief meldde bij Nieuwe Wegen, houdt Monasch zich aan de eerder gedane belofte dat zijn partij geen bolwerk van beroepspolitici wordt. Ook wilde hij geen dubbelfuncties in zijn partij. Overigens staat hij wel op plek 2 van de lijst. Lijsttrekker Oosenbrug is onder meer oud-hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Hij waarschuwde in het verleden tegen woekerpolissen en het verdampen van pensioenvermogen.

Onwennige speech

Tussen de ingelijste afbeeldingen van Koot & Bie, Simon Carmiggelt en Bart Chabot, die van oudsher in de Posthoorn aan de muur hangen, hield Oosenbrug een onwennige eerste speech. Geboren in Den Haag, zei hij, 'maar verder wars van Haagse spelletjes'. Monasch sprak van 'een heel rijke lijst die afspiegelt waarvoor wij willen staan'.

Eerder al presenteerde de nieuwe partij een plan met 12 speerpunten, die de beoogde 'doorbraak' in de Nederlandse politiek moeten bewerkstelligen. Nieuwe Wegen wil 'politiek met een sociaal hart en gezond verstand', en keert zich onder meer tegen 'het wegkijken van links bij integratie- en immigratie problemen' en tegen 'losse baantjes en flexcontracten'.

Lijsttrekker Alfred Oosenbrug (M) en Jacques Monasch (R) tijdens de bekendmaking van de kandidatenlijst van de nieuwe partij Nieuwe Wegen.Beeld anp

Monasch leek zich aanvankelijk te willen mengen in de lijsttrekkersstrijd van de PvdA tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. Op het laatste moment trok hij zich terug en splitste zich van de PvdA-fractie af, met medeneming van zijn zetel. In peilingen is Nieuwe Wegen tot nu toe niet kansrijk voor een zetel in de nieuwe Tweede Kamer na 15 maart.