Direct naar artikelinhoud
Arrestatie

Turkse media: dader aanslag discotheek Istanbul opgepakt

Bewakingsbeelden tonen hoe de dader de nachtclub binnenkwam.

De schutter die tijdens oudejaarsnacht 39 mensen doodschoot in een discotheek in Istanbul is opgepakt, meldt de Turkse krant Hürriyet op zijn website. De man zou samen met zijn zoon zijn opgepakt in de wijk Esenyurt. Ook werden samen met hen drie vrouwen gearresteerd, aldus het persbureau Anadolu.

Minstens zeshonderd mensen vierden oud en nieuw in de populaire discotheek Reina toen de schutter in de vroege ochtend om zich heen begon te schieten. Naast 39 doden vielen ook 65 gewonden. Een paar dagen na de schietpartij werd een foto van de vermoedelijke dader verspreid, maar hierbij werd geen naam genoemd.

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) eiste de aanslag op. In een verklaring sprak IS van een 'gezegende operatie tegen de beschermer van het kruis, Turkije'. De terreurgroep zei dat de aanslag een vergelding was voor de Turkse militaire betrokkenheid in Syrië.

Op 4 januari meldde de Turkse minister van buitenlandse zaken dat de dader was geïdentificeerd. Volgens de Turkse autoriteiten was de dader waarschijnlijk een Oeigoer. Oeigoeren zijn een overwegend islamitische, Turks sprekende bevolkingsgroep in het uiterste westen van China. Centraal-Azië en Turkije hebben ook grote Oeigoerengemeenschappen.

Volgens de krant Haberturk is uit politieonderzoek gebleken dat de dader Turkije binnenkwam vanuit Syrie en in november naar de stad Konya reisde. Hij zou samen met zijn vrouw en twee kinderen hebben gereisd om niet op te vallen.