Direct naar artikelinhoud

Gouverneur Istanbul: verdachte aanslag nachtclub Istanbul heeft bekend

De vermoedelijke dader van de terreuraanslag in de oudejaarsnacht op de Club Reina in Istanbul, heeft bekend. Dit maakte de gouverneur van Istanbul vanmorgen bekend. Abdulkadir Masharipov werd gisteravond samen met zijn zoon opgepakt in de wijk Esenyurt. Ook werden drie vrouwen gearresteerd.

Een man legt bloemen bij nachtclub Reina.Beeld AFP

Volgens gouverneur Vasip Sahin is uit het onderzoek gebleken dat Masharipov de aanslag pleegde namens Islamitische Staat (IS). Zijn vingerafdrukken komen overeen met vingerafdrukken die werden gevonden van de vermoedelijke dader in de club, aldus Sahin. 

De uit Oezbekistan afkomstige man, die in 1983 werd geboren, zou een militaire training hebben gehad in Afghanistan. Volgens de gouverneur is Masharipov hoogstwaarschijnlijk illegaal het land binnengekomen. In totaal werden na de aanslag vijftig personen aangehouden in de zoektocht naar de dader, zo maakte Sahin bekend.

Bij de aanslag werden 39 mensen doodgeschoten, onder wie 27 buitenlanders. Meer dan 70 mensen raakten gewond. De schutter opende ruim een uur na middernacht het vuur, nadat hij 'Allah akbar' (God is groot) had geroepen.

Met zijn kalasjnikov schoot hij zeven minuten lang in het wilde weg om zich heen in de drukke nachtclub. Op 9 januari maakte de Turkse politie de naam van de vermoedelijke dader bekend. Masharipov komt uit Oezbekistan. 

Islamitische Staat (IS) eiste spoedig de verantwoordelijkheid op voor de aanslag, een wraakneming voor de betrokkenheid van het Turkse leger in Syrië. Het doelwit was volgens de verklaring van IS 'een beroemde nachtclub waar christenen hun heidense feest vieren'. 

Hotspot
Het exclusieve Reina is een hotspot aan de Europese oever van de Bosporus. De 'parel aan de kroon' van het nachtleven in Istanbul, volgens een portret van de club in de Volkskrant. 'Ontmoetingsplek van Turkse voetballers van topclubs als Galatasaray en Fenerbahçe, Turkse topmodellen en acteurs uit tv-soaps, maar ook buitenlandse sterren als Bon Jovi, Kylie Minogue en Paris Hilton.'

Twitter bericht wordt geladen...

Verscheurde stad: terreur en rekrutering ineen

Istanbul is Turkijes levenslijn met het Westen. Nadat Erdogans succes al een exodus op gang bracht onder seculieren, komt Islamitische Staat ook de laatsten van hen verdrijven. Lees dit artikel van Erdal Balci (+)

Uitzonderlijk

Volgens de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus was 'een inlichtingendienst' betrokken bij de aanslag. Kurtulmus zei maandag dat het niet een 'gewone terreurdaad' betrof, maar een 'uitzonderlijk goed voorbereide en georganiseerde daad'.

De politie van Istanbul heeft zondag 150 duizend dollar gevonden in een woning in de wijk Silivri. Het geld zou zijn bedoeld voor de dader van de aanslag in de Reina. Volgens de politie kon Masharipov het bedrag niet in ontvangst nemen doordat hij op de vlucht was.

Twitter bericht wordt geladen...