Luister naar

'Amsterdammers, ff dimmen!'

Nieuws
Amsterdammers moeten even dimmen, zegt een onderzoeker uit Nijmegen. Ze leven steeds meer in een mentale cocon.
Hilbrand Rozema Hilbrand Rozema
maandag 16 januari 2017 om 12:01
Amsterdammers uiten zich makkelijk, schrijven opiniestukken en schuiven aan op tv.
Amsterdammers uiten zich makkelijk, schrijven opiniestukken en schuiven aan op tv. nd

Amsterdam en Nederland begrijpen elkaar steeds minder. New York of Londen ligt voor Amsterdammers mentaal dichter bij huis dan Utrecht, Emmen, Leeuwarden of Arnhem.

‘Ondertussen hebben ze wel de neiging aan inwoners van Emmen of Leeuwarden te vertellen wat ze moeten doen, hoe ze zich moeten opstellen tegenover vluchtelingen en wat ze van Zwarte Piet moeten denken’, schrijft Het Parool. Politiek geograaf Josse de Voogd kietelt de mensen alvast, in het kader van een reeks Stadsgesprekken in debatcentrum De Balie. De media lijken een echoput, waarin alleen Amsterdamse geluiden klinken. ‘De culturele klasse in Amsterdam lijkt te denken dat andere gemeenten geen ervaring hebben met minderheden, omdat die vooral in grote steden wonen. Maar een kleine groep allochtonen in Gouda of Culemborg kan voor veel overlast zorgen. Bovendien is de allochtone gemeenschap in Amsterdam over het algemeen succesvoller en dus niet representatief’, zegt De Voogd. De stadsbevolking selecteert zichzelf: de culturele elite neemt de stad over, ‘gewone’ gezinnen verlaten de stad, voor een groter huis met tuin. Amsterdammers uiten zich makkelijk, schrijven opiniestukken, schuiven aan op tv. Zij horen steeds hun eigen mening terug. ‘Dat elders in het land anders wordt gedacht over migratie of Zwarte Piet, wil er niet in. Bij verkiezingen of referenda volgt dan een wake-upcall. Het is tijd dat Amsterdammers een beetje dimmen.’ De onderzoeker geeft de remedie die ooit de bleekneusjes in de Jordaan kregen: ga eens de stad uit. De Amsterdamse VVV probeert de kloof al te verkleinen, en wel door Zandvoort aan Aziatische toeristen te verkopen als Amsterdam Beach en attracties als Volendam als Old Amsterdam. Als deze trend doorzet, verdwijnt het verschil tussen Amsterdam en de rest vanzelf. Dan heet Nederland Greater Amsterdam. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.