Stomdronken overlast veroorzaken op straat? Straks tot 350 euro gas-boete

© Photo News

Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft een wetsvoorstel klaar om openbaar dronkenschap zonder geweld voortaan te bestraffen met een GAS-boete tot 350 euro. “Volgens de huidige wetgeving moet het openbaar ministerie zich nog steeds met dit soort overlast bezighouden. Daardoor blijven dergelijke gevallen echter in de praktijk vaak zonder gevolg”, aldus Van Quickenborne. “Resultaat is dat deze overlast steeds meer toeneemt, met alle kosten van dien.” Voor alle duidelijkheid: het gaat om openbare dronkenschap met overlast, dus niet als je een glaasje te veel op hebt.

jfs

De politiediensten zagen het aantal geregistreerde feiten van openbare dronkenschap bij 18-25-jarigen tussen 2010 en 2013 (de meest recente cijfers, red.) al met een vijfde stijgen. “Maar het probleem neemt in alle leeftijdscategorieën toe, hoor”, zegt Van Quickenborne. “In onze stad alleen al moet de politie elk weekend tot tien keer toe uitrukken voor mensen die dronken andere mensen lastigvallen, op straat liggen of onophoudelijk lawaai maken. Meestal moet ook een ambulance ter plaatse komen. De persoon in kwestie moet dan naar een cel worden overgebracht, waar hij zijn roes moet uitslapen. De ochtend daarop moet een schoonmaakploeg de cel proper maken. Je merkt het al: dit brengt veel tijdverlies, miserie en kosten met zich mee.”

Per interventie gaat het al snel om 300 tot 350 euro. Er moet niet alleen rekening gehouden worden met de kosten van het politiewerk (dispatching, interventie, verzorging tijdens opsluiting, etc.), maar soms moet er ook een tolk opgeroepen worden. Bovendien zijn dronken personen niet zelden weerspannig tijdens de overbrenging, wat opnieuw tot arbeidsongevallen kan leiden of tot schade aan de combi. En na afloop moet de combi of de cel vaak gereinigd worden door een gespecialiseerde firma, om de braak-, urine of bloedsporen op te ruimen en te desinfecteren. Dat kost nog eens 100 euro extra.

Van Quickenborne en ook burgemeesters uit andere steden zijn dat grondig beu. “Aangezien zulke zaken zonder gevolg blijven, wordt de overlast alleen maar erger. Sommige overtreders zien we tot tien keer per jaar terug. Dat moet stoppen.” Volgens Van Quickenborne is er een eenvoudige remedie: openbare dronkenschap zonder verzwarende omstandigheden opnemen in de lijst van lichte gemengde GAS-inbreuken. In de praktijk kan je dan een dronkaard gemakkelijk 60 euro boete opleggen als hij het te bont maakt. Voor recidivisten kan die straf oplopen tot 350 euro.

“Indien een geldstraf er niet voor zorgt dat de overtreder zijn gedrag niet verandert, kan de GAS-ambtenaar bovendien beslissen om volgende keer geen geldboete meer op te leggen, maar de overtreder een week mee cellen te laten schoonmaken.”

Een rapport van het College van Procureurs gaf volgens Van Quickenborne in het verleden al aan dat ook het College voorstander is om dit soort overlast te bestraffen met een gemeentelijke administratieve sanctie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen