Direct naar artikelinhoud

Alfred Oosenbrug lijsttrekker van nieuwe partij Monasch

Lijsttrekker Alfred Oosenburg (links) en Jacques Monasch tijdens de bekendmaking van de kandidatenlijst van de nieuwe partij Nieuwe Wegen.

De in de politiek onbekende Alfred Oosenbrug (56) wordt de lijsttrekker van de nieuwe partij Nieuwe Wegen van voormalig PvdA'er Jacques Monasch. Dat heeft Monasch maandag bekendgemaakt in een café in Den Haag.

Eerder op maandag gaf Monasch al aan dat hij zelf niet de lijst gaat aanvoeren. Hij vindt dat iemand anders, geen beroepspoliticus, het verhaal moet brengen van de partij die hij heeft opgericht. Monasch zelf is tweede op de kieslijst en voorzitter van de partij.

Monasch liet weten dat is gekozen voor mensen die 'met hun poten in de modder staan'. Zo is lijsttrekker Oosenbrug financieel en juridisch adviseur en is de nummer drie op de lijst de in de zorg werkzame Ramona Beemsterboer (42). Op vier staat Ibrahim Ekiz (41) die werkt bij de marechaussee en nummer vijf is bedrijfskundige Ton Spitsbaard (49), werkzaam bij de gemeente Alphen aan den Rijn.

Vervreemd

Volgens lijsttrekker Oosenbrug, uit Zoetermeer, heeft de politieke elite zich 'totaal vervreemd van de gewone burger'. Hij hekelt het arbeidsmarktbeleid 'waardoor hele volksstammen van het ene naar het andere flexbaantje hoppen' en het in zijn ogen falende immigratie- en integratiebeleid.

Monasch verliet in november de PvdA-fractie, maar gaf zijn Kamerzetel niet op. Eerder wilde hij nog lijsttrekker van de PvdA worden. Eind november richtte hij zijn eigen partij op die onder meer een 'sociale economie' wil combineren met een strenger immigratiebeleid.

De landelijke verkiezingen zijn op 15 maart.