Plastic soep havens verwerkt tot Seaports-sloep

Plastic soep

Plastic soep

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports in Delfzijl wordt donderdagmiddag een bijzonder schip gedoopt.

Het gaat om een zogenaamde admiraalsloep, gemaakt van gerecycled havenplastic waaronder liefst 10.000 petflessen. Het is een initiatief van Groningen Seaports en Plastic Whale, een Amsterdams organisatie die zich inzet voor plasticvrije wateren. Dat doet zij door het organiseren van plasticvis-evenementen in de grachten van Amsterdam. De sloep van Groningen Seaports is gebouwd door Dick Gilles Jachtbouw uit Middenmeer en wordt ingezet bij acties om buitenstaanders kennis te laten maken met de Groninger Zeehavens.

Plasticvissen

Plastic Whale gaat jaarlijks met duizenden medewerkers van bedrijven en honderden schoolkinderen plasticvissen. Van de opgeviste plastic PET-flessen worden design sloepen gebouwd die zij gebruikt om naar plastic te vissen. Twee jaar geleden werd de eerste sloep tijdens de watersportexpositie Hiswa gepresenteerd. Inmiddels bestaat de vloot uit zeven sloepen die gemaakt zijn uit Amsterdams grachtenplastic.

Voor de admiraalsloep van Groningen Seaports hebben de inzamelbedrijven van Gansewinkel en Bek & Verburg, die beide opereren in de Groninger zeehavens, gezamenlijk ruim 10.000 PET-flessen ingezameld. De ingezamelde PET-flessen worden door een speciaal recycling bedrijf verwerkt tot regranulaat met industriële waarde. Groningen Seaports ziet de Admiraalsloep als een eerste stap in het zoeken naar nuttige toepassingen van afval plastics..