‘Andere afvalinzameling in Emmen kost 150.000 euro’

Wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) ziet geen kans op korte termijn iets te veranderen aan het inzamelschema van de ‘derde’ container voor plastic.

Dat liet hij maandagavond doorschemeren tijdens de raadscommissie op vragen van de CDA’er René Wittendorp. De nieuwe container voor plastic wordt maar eens in de vier weken geleegd en daarover hebben inwoners van de gemeente geklaagd bij het CDA. Wat de christen-democraten betreft gaat de frequentie omhoog.

Van der Weide heeft navraag gedaan bij Area en daaruit blijkt dat er inmiddels zo’n honderd klachten zijn binnengekomen over een te lage inzamelfrequentie. Maar dat kan ook te maken hebben met een aanpassing van het schema dat op 1 januari is ingegaan, denkt de wethouder. ,,Bovendien: zouden we van eens in de vier weken naar eens in de drie weken gaan, dan kost dat 150.000 euro. Maar we hebben met z’n allen afgesproken dat we de inwoners niet opzadelen met hogere woonlasten.’’ Bovendien is het inzamelschema vastgelegd in het bestuursakkoord van de drie coalitiepartijen.

Als het aan Van der Weide ligt wordt eerst een paar maanden bekeken of de klachten structureel zijn. Maar daar wil het CDA niet op wachten. Wittendorp kondigde een motie aan waarin gevraagd wordt om de verschillende varianten naast elkaar te leggen, zodat de raad kan kiezen. Henk Huttinga (ChristenUnie) deed al een schot voor de boeg: de schema’s van de plastic en grijze container omdraaien. ,,Want kennelijk is het bestuursakkoord in beton gegoten, ook als dat ons 150.000 euro kost.’’