Direct naar artikelinhoud

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 17 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Jennifer Jason Leigh en Rutger Hauer in Flesh + Blood (1985)

De aardappeleters

NPO 2, 19.50 UUR

Culinair reiziger Joris Vermeer neemt een Palestijnse bakker mee naar de Efteling om er een broodje shoarma te eten. De bakker vertelt welke vier heilige wetten door de Hollandse shoarmavariant met voeten worden getreden.

Präsident Donald Trump

ARTE, 20.15 UUR

ARTE staat vanavond geheel in het teken van Donald Trump en zijn Amerika. Na een portret van The Donald volgt de documentaire Jede Regierung lügt (21.15 uur), over het belangwekkende werk van onderzoeksjournalisten.

Het huis

EEN, 20.40 UUR

Via fragmenten uit de De Slimste Mens en optredens in De Wereld Draait Door en in het theater is de Vlaamse komiek Philippe Geubels in Nederland een bekend gezicht. In interviewprogramma Het huis gaat hij in gesprek met Eric Goens.

Philippe GeubelsBeeld anp

Homeless experience

NPO 3, 22.15 UUR

Voor de EO verlaat acteur Dragan Bakema zijn huis en gezin om drie weken door het leven te gaan als dakloze. Op een station ontmoet hij Iris, die hem wegwijs maakt. Op de grond vindt Bakema geld om af en toe iets te kunnen eten.

Ambulance

NPO 2, 22.55 UUR

Een bijzonder verslag van de Gaza-oorlog van 2014. Filmmaker Mohamed Jabaly sluit zich aan bij een paramedisch team en is erbij als het ene na het andere slachtoffer wordt geholpen. Maar hij kan thuis moeilijk vergeten wat hij heeft gezien.

Stacey on the Frontline

BBC 1, 23.45 UUR

Stacey Dooley reist mee met vrouwelijke Jezidi-soldaten die wraak willen nemen op IS. In 2014 verjoeg IS zo'n vijftigduizend Jezidi's: duizenden werden vermoord of ontvoerd. Een aantal bevrijde vrouwen laat zich nu gelden in het leger.

Flesh + Blood (Paul Verhoeven, 1985)

Veronica, 23.05-01.30 uur.

Zelf was Paul Verhoeven in 1985 niet tevreden over zijn eerste internationale speelfilm, de middeleeuwse avonturenfilm Flesh + Blood. Als kijker kun je daar een eind in meegaan. Net als in Elle zijn recentste film, waarover iedereen, inclusief Verhoeven zelf, overigens wél enthousiast was wordt je de mogelijkheid ontnomen van identificatie met een van de hoofdrollen. Zowel in Elle als in Flesh + Blood heeft het belangrijkste personage te veel nare kantjes. Al kun je eigenlijk beter zeggen dat Verhoeven, anders dan andere vertellers, de minder aangename karakter-eigenschappen van zijn personages niet verdoezelt. Ook Rutger Hauer als middeleeuwse huurling Martin is minstens even naar als goed. Hij wordt bedonderd bij de verovering van een kasteel. Hij krijgt kans wraak te nemen, wanneer hij onbedoeld de aanstaande schoondochter ontvoert van de edelman die hem een loer heeft gedraaid. Vanaf dat moment verandert het perspectief in de rijk aangeklede spektakelfilm langzaam naar dat van deze jonge vrouw, Agnes, een rol waarmee Jennifer Jason Leigh duidelijk moeite heeft. Zij, afkomstig uit de hoogste kringen, moet overleven te midden van zuipende rauwdauwers en losbandige vrouwen, het gezelschap waarmee Martin door het leven trekt. Hij beschermt haar tegen zijn hitsige mannen, maar misbruikt en gebruikt haar ook als het hem uitkomt. De focus op de verhouding tussen het liefdesduo-tegen-wil-en-dank, bleek een verhaallijn die Verhoeven (en scenarioschrijver Gerard Soeteman) was opgelegd door de filmstudio de belangrijkste reden dat Verhoeven niet zo tevreden was over het resultaat. Met die wetenschap kijk je anders naar Flesh + Blood, een film die bovenal een wijze les is: sluit nooit compromissen over de belangrijkste verhaallijn van een script.

Willow (Ron Howard, 1988)

Veronica, 20.30-23.05 uur.

Leuk om nog eens terug te zien: dit Tolkien-achtige verhaal uit een tijd dat het geweld van Peter Jackson (The Lord of the Rings, The Hobbit) nog toekomstmuziek was. Schrijver en filmmaker George Lucas (Star Wars, Indiana Jones) schreef het sprookje over een dappere dwerg die tegen alle verwachtingen in uitgroeit tot held van een van gevaren over-lopend sprookjesbos. Allesfilmer Ron Howard (Frost/Nixon, Apollo 13, Splash) maakte er een destijds als overweldigend beschreven ervaring van, vol vaart en spectaculaire special effects en met de toen populaire acteurs Val Kilmer en Joanne Whalley. Benieuwd wat er van die vaart en special effects resteert, bijna dertig jaar later.

Changing Lanes (Roger Michell, 2002)

RTL 7, 23.00-01.05 uur.

Wanneer twee New Yorkers met hun auto's op ongelukkige wijze tegen elkaar botsen, verandert hun leven ingrijpend. Dit vaker gebruikte gegeven wordt door scenarioschrijver Chap Taylor en regisseur Roger Michell (Notting Hill) anders dan verwacht uitgewerkt. Ben Affleck is een broekje op een groot advocatenkantoor. Hij staat op het punt een rechtszaak te winnen waarmee hij een toppositie zal krijgen. De man met wie hij in botsing komt, Samuel L. Jackson, moet ook naar de rechter, maar dan om te horen dat niet hij, maar zijn ex de voogdij over hun kinderen krijgt. Lang verhaal kort: de mannen raken in de loop van de dag steeds meer afhankelijk van elkaar. Maar in plaats van dat zij gebroederlijk optrekken, ontaardt dit in een verbitterde strijd, met en dat is de meerwaarde van Changing Lanes gelaagde personages zoals je ze maar weinig tegenkomt in Hollywood.