Friese ballonvaarder zwaargewond in woestijn van Sharjah

In 2001 landde Jelke Haven op een skûtsje in de Langwarder Wielen

In 2001 landde Jelke Haven op een skûtsje in de Langwarder Wielen

Ballonvaarder Jelke Haven uit het Gelderse Lochem, oud-inwoner van Idskenhuizen, is zwaargewond geraakt tijdens een landing in de woestijn van Sharjah, bij Dubai.

Dit gebeurde zaterdagochtend, naar nu blijkt. Wat er precies mis ging, is nog onduidelijk. Het weer was kalm.

De 41-jarige Haven heeft ernstige brandwonden en wordt binnenkort geopereerd, aldus een woordvoerder van de familie. Hij noemt de toestand van Haven ‘kritiek maar stabiel’. Vijf van zijn passagiers raakten gewond, aldus de politie van Sharjah.

Haven is vaak in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar maakt hij - veelal ‘s ochtends vroeg - vluchten boven de woestijn. Sharjah, waar Haven in het ziekenhuis ligt, is een van de zeven emiraten en grenst aan Dubai.

Jelke Haven nam in 2006, vanuit Idskenhuizen, een luchtballonbedrijf over in het Gelderse Harfsen. Hij bezat toen in één klap 20 luchtballonnen, waarmee 180 mensen tegelijk de lucht in konden. Dit bedrijf heeft Haven niet meer. Inmiddels werkt hij alleen nog als piloot in en rond Dubai.

In Friesland was Haven bekend door zijn stunts. Zo landde hij in 2001 op een skûtsje in de Langwarder Wielen en tilde hij ooit een trekker op met een ballon. In 2004 ging Haven de lucht in met onder zijn heteluchtballon een sloep in plaats van een mand.

Ook in juni 2006 stortte Haven neer, toen in een weiland bij Deventer. Negen inzittenden raakten daarbij gewond, onder wie Haven zelf. In 2002 kwam de Friese ballonvaarder bij Eindhoven zonder gas te zitten. Hij moest met achttien passagiers landen op de drukke Rondweg in de wijk Eindhoven-Zuid.