Direct naar artikelinhoud
Industrie

Ronnie Leten stapt op: "Niks af te dingen op zijn parcours"

Ronnie Leten, CEO Atlas Copco

De Zweedse compressorenbouwer Atlas Copco, met een grote fabriek in Wilrijk, splitst zich op in twee verschillende bedrijven. Tegelijk neemt de Belgische topman Ronnie Leten ontslag.

"Jammer, want Ronnie was iemand van hier. We kennen hem, en hadden een goed contact." De 'Ronnie' waarover Sacha Cornelis, de socialistische vakbondsvertegenwoordiger bij Atlas Copco het heeft, is uiteraard Ronnie Leten. De Belgische ceo van de Zweedse multinational kondigde zijn vertrek aan. Dat na een loopbaan van ruim 32 jaar bij de compressorenproducent, waarvan de voorbije acht jaar als absolute nummer één. Leten, inmiddels de 60 voorbij, gaf leiding aan bijna 45.000 werknemers.

"Ik ben nu acht jaar CEO geweest van Atlas Copco", zei Ronnie Leten tijdens de persconferentie in Stockholm. "Zeven op zeven, en zeer intens. Dan moet je jezelf na zo'n periode afvragen of het bedrijf niet beter af is met een nieuwe leider. Een bedrijf kan niet afhangen van één persoon. En als je te lang aan boord blijft, riskeer je dat potentiële opvolgers andere oorden opzoeken." Daarbij werd de Belg geflankeerd door zijn opvolger, de boomlange Zweed Mats Rahmström. Die ook al 28 jaar voor de groep werkt.

"Het dak van een huis vervang je best als de zon schijnt. Ik denk dat dit bij ons nu ook van toepassing is", klopte Leten zich eventjes op de borts. Al bleef hij vooral zijn nuchtere bescheiden zelve.

"Ik ben nu acht jaar CEO geweest van Atlas Copco. Dan moet je jezelf na zo'n periode afvragen of het bedrijf niet beter af is met een nieuwe leider."
Ronnie Leten - Atlas Copco

'Opsplitsing'

De voorzitter van de raad van bestuur Hans Straberg bedankte Ronnie Leten voor de 'fantastische ontwikkeling' van Atlas Copco tijdens zijn jaren als CEO. En dat is niet overdreven. Onder het bewind van de Belg groeide Atlas Copco fors, door gerichte overnames en een autonome uitbreiding van klanten en business. Sommigen noemen dat het 'Leten-effect'. "Er valt niks af te dingen op zijn parcours", zegt Tom Simonts, senior economist bij KBC Group."Ideaal om hem manager van het jaar te maken", grapt Simonts. Leten werd in 2013 immers al Manager van het jaar door het weekblad Trends.

Tegelijk met zijn vertrek kondigde Atlas Copco een grote hervorming aan. De multinational splitst volgend jaar in twee bedrijven. Enerzijds Atlas Copco (met de compressor-, vacuüm- en industriële technieken, goed voor een omzet van 7,8 miljard euro) en een nieuwe bedrijf - voorlopig NewCo genoemd - dat focust op mijnbouwtechnieken en bouwmachines (omzet 2,9 miljard euro). Beide bedrijven zullen op de beurs noteren.

De reden voor dit manoeuvre heet focus. "Met deze stap kunnen beide divisies autonoom en transparanter verder groeien", erkent Tom Simonts. "In plaats van een reusachtige moloch te worden, breng je hiermee dynamiek in de gelederen, en krijg je aks investeerder een beter zicht op de koers en de waardering van de bedrijven."

'Afwachten'

De hele operatie bezorgt Sacha Cornelis niet meteen koude rillingen. Ja, dat Ronnie Leten vertrekt is niet fijn. "We kennen hem, en hij kent ons. Hij is van hier doorgegroeid naar de top. Maar afgaande op wat we te horen en te lezen kregen heeft de opsplitsing van het bedrijf voor onze vestiging geen impact. De divisie blijft ongewijzigd." Met de nieuwe CEO zal het wat aftasten worden, maar Cornelis maakt zich geen illusies. "Het is niet omdat Ronnie een Belg was, dat we daardoor anders bejegend werden. Een multinational als Atlas Copco kijkt naar de cijfers en de kosten. Zolang die goed zijn, is er niks aan de hand. En de cultuur bij de Zweden, met een groot belang voor het sociaal overleg, bevalt ons wel. Ik denk niet dat het zonder Ronnie op dat vlak anders wordt. Maar het zal wel wennen worden."

"Afgaande op wat we te horen kregen heeft de opsplitsing van het bedrijf voor onze vestiging geen impact."
Sacha Cornelis - ABVV Metaal

Ronnie Leten gaf zelden interviews, en was ook niet zo vaak in het land. Toch hield de Antwerpenaar de voeling met zijn thuisland aan, en als hij sprak dan deed hij dat meteen zonder tierlantijntjes. De moeizame hervormingen en de hoge loonkosten in ons land veroordeelde hij herhaaldelijk en mateloos. "Eén baan in de industrie creëert twee banen in diensten. Ik geloof sterk in de gouden driehoek innovatie-productie-competitiviteit", aldus Leten enige tijd terug. "Zonder productie heb je geen duurzame innovatie. Maar je kunt niet produceren in een niet-competitieve omgeving. Daarom steek ik mijn nek uit. Ik moet zorgen voor duizenden gezinnen in België."

'Gunstregime'

Atlas Copco maakte ook gebruik van het fiscaal gunstregime zoals dat in ons land bestond. Maar door de Europese Commissie werd verboden. De zogenaamde 'excess profit rulings' bracht een pak internationale bedrijven in ons land in een lastig parket. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) moet in totaal zo'n 700 miljoen euro van hen terugvorderen. Zonder de profit rulings had Atlas Copco allicht minder in ons land geïnvesteerd, liet een misnoegde Ronnie Leten optekenen na de beslissing van Europa. Leten benadrukte overigens dat zijn bedrijf ook onder de huidige vorm in ons land wel degelijk een aanzienlijk bedrag aan belastingen betaalt.