Niet Monasch, maar Alfred Oosenbrug lijsttrekker Nieuwe Wegen

Prof. dr. Alfred Oosenbrug is de lijsttrekker van de partij Nieuwe Wegen

Prof. dr. Alfred Oosenbrug is de lijsttrekker van de partij Nieuwe Wegen FOTO SASKIA VAN WESTHREENEN

Prof. dr. Alfred Oosenbrug wordt de lijsttrekker van Jacques Monasch’ politieke partij Nieuwe Wegen.

Hij maakte dat vanmiddag bekend in het Haagse café De Posthoorn, waar de kandidatenlijst van Nieuwe Wegen is gepresenteerd.Monasch wilde zijn partij niet door ,,een beroepspoliticus" laten leiden, verklaart hij. Oosenbrug is volgens Monasch een man met ,,ervaring, gezag en rust."

De Sneker zelf staat op nummer twee. Op vijftien staat Drachtster David de Jong, op twintig Sneker Eddie Komdeur. Monasch startte zijn partij eind november. Hij sprak van een doorbraak en voorzag een kiezerspotentieel van twintig tot dertig zetels.

Bij de presentatie nam hij destijds zes mannen en vrouwen mee die sympathiseren; een marechaussee, een schooldirecteur, twee marktkooplieden, een verpleegkundige en een ambtenaar. Nieuwe Wegen noemt zichzelf economisch links, maar rechts als het gaat om immigratie en integratie.

Monasch was Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij was het oneens met de koers van partijleiding en fractie, zou na de verkiezingen stoppen, mengde zich daarna in de lijsttrekkerstrijd en keerde de PvdA uiteindelijk op 7 november de rug toe.