Direct naar artikelinhoud

Schipper die dwars door stuw in Maas voer had niet gedronken

De Slowaakse schipper die op donderdagavond 29 december met zijn boot tegen de stuw in Grave botste, had niet gedronken. Dit blijkt uit het onderzoek naar het bloed van de man, dat na de aanvaring werd afgenomen in het ziekenhuis.

Schip Maria Valentine, dat in aanvaring kwam met de stuw bij Grave.Beeld SK-Media

Het onderzoek naar de oorzaak van de aanvaring gaat nog door, zegt een politiewoordvoerder. Het schip geladen met benzeen botste in dichte mist op de stuw waardoor vijf schuiven zwaar beschadigd raakten en de waterstand in de Maas tussen Grave en Sambeek bijna 3 meter zakte.

Na de aanvaring van de stuw bij Grave werd de sluis bij Heumen veel te laat gesloten. Een fout die tot gevolg had dat het waterpeil zo ver daalde dat de scheepvaart op het belangrijke Maas-Waalkanaal momenteel onmogelijk werd.

Een tijdelijke dam moet het scheepverkeer op de Maas tussen Grave en Sambeek weer mogelijk maken. De dam bestaat uit verschillende formaten breuksteen en wordt benedenstrooms opgebouwd achter de beschadigde stuw. Hij krijgt een hoogte van circa 5,60 meter en een breedte van circa 30 meter.

De schade die bij bedrijven en woonbootbewoners is ontstaan door de aanvaring, is voor een groot deel onverzekerd. Daardoor komen vooral kleine bedrijven in de financiële problemen. Alleen als Rijkswaterstaat aansprakelijk kan worden gesteld, kunnen gedupeerden volgens verzekeringsexperts hun volledige schade vergoed krijgen.

Lees ook:

Een knal in de mist, en de Maas loopt leeg

De man die in zijn eentje de sluis in Heumen dicht kreeg (+)

'Voor calamiteiten als in Grave liggen geen crisisscenario's klaar'

Meevaren over de IJssel

Hoe is het om als binnenvaartschipper over de Nederlandse rivieren te varen? Verslaggever Mac van Dinther voer een nacht lang mee over de extreem laag staande IJssel. 'Oei, nog maar 80 centimeter diepgang!'