Direct naar artikelinhoud
Arrestatie

Zakenman en advocaat Peter Wakkie in Spanje opgepakt

Peter Wakkie, hier op archiefbeeld.

De Nederlandse advocaat en voormalig commissaris van ABN Amro Peter Wakkie is maandagochtend gearresteerd op het vliegveld van Madrid. Dat heeft de Spaanse politie bevestigd. Nadere details wilde de politie niet geven.

Volgens de Spaanse onlinekrant El Confidencial is Wakkie opgepakt in verband met de betaling van miljoenen euro's smeergeld aan familieleden van Russische ministers. Die omkoping verliep via Zed Worldwide, een technologiebedrijf dat apps voor telefoons maakt dat onderdeel is van de Nederlandse holding Zed+. Een van de eigenaren van dat bedrijf, de Rus Michail Fridman, zou daar verantwoordelijk voor zijn.

Wakkie wordt ervan verdacht een onderzoek naar het smeergeld (zo'n dertig miljoen dollar) te belemmeren. Het geld zou zijn betaald aan onder andere een bedrijf van de Russische minister van Binnenlandse Zaken, Alexander Kolokoltsev.

Tegen de NOS zegt een woordvoerder van Wakkie dat het niet duidelijk is of Wakkie wordt verdacht van misdrijven, of voor verhoor is meegenomen. Hij was volgens de NOS in Spanje om te praten met mogelijke kopers van Zed+.

Wakkie trok zich in 2015 terug uit ABN Amro, toen er ophef was ontstaan over een salarisverhoging voor bestuurders. Eerder werkte hij voor Ahold, en ook genoot hij bekendheid als advocaat van Ajax.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie