Direct naar artikelinhoud

Fiod valt bij Damen Shipyards binnen om onderzoek naar corruptie

De fiscale opsporingsdienst Fiod heeft vrijdag een inval gedaan bij scheepsbouwer Damen Shipyards in Gorinchem. Dat heeft een woordvoerder van Damen maandag bevestigd na berichtgeving van zakenblad Quote.

en
Bij Damen Shipyards worden schepen gebouwd, onderhouden en gerepareerd.Beeld ANP

Het gaat het om een onderzoek naar buitenlandse corruptie. De zegsman van Damen herkende zich niet in het beeld dat wordt geschetst en weigerde verder commentaar.

Volgens Quote wordt Damen Shipyards in ieder geval verdacht van het betalen van steekpenningen en is het onderzoek nog 'in volle gang'. 'Alles' is onderwerp van onderzoek, aldus een woordvoerder van de Fiod tegen het zakenblad.

Damen Shipyard is een internationale scheepsbouwer met wereldwijd circa negenduizend werknemers. Het bedrijf is actief in 34 landen. Damen is goed voor een omzet van circa 2 miljard euro per jaar. Per jaar levert het bedrijf onder meer 120 tot 160 schepen. Het is de grootste werf van Nederland en onder andere gespecialiseerd in marinematerieel.

Een woordvoerster van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie erkent dat er een inval is gedaan bij een bedrijfspand in Gorinchem, waarbij de administratie is meegenomen.

Kommer Damen, eigenaar van Damen Shipyard, kreeg een dag voor de Fiod binnenviel nog een erepenning van de gemeente Gorinchem. De selfmade scheepsbouwer heeft een geschat vermogen van 800 miljoen euro.