Direct naar artikelinhoud

Bestuurder en topadvocaat Peter Wakkie opgepakt in Spanje

Over het waarom doen allerlei theorieën de ronde, maar maandagochtend werd Peter Wakkie in Madrid gearresteerd. Hij leidt Zed+, een Spaans-Russisch bedrijf. De Spanjaarden en de Russen zijn verwikkeld in ruzies over verdwenen gelden.

Peter WakkieBeeld ANP

De Nederlandse advocaat en bestuurder Peter Wakkie is maandagochtend opgepakt in Madrid. De Spaanse autoriteiten maakten maandag niet bekend waarom. Volgens één van de theorieën die de ronde doen zou hij betrokken zijn bij het betalen van steekpenningen aan de familie van een Russische minister.

Peter Wakkie, in het verleden bestuurder bij Ahold en ABN Amro, heeft nu de leiding over Zed+, een Spaans-Russische gigant voor mobiele applicaties die gevestigd is in Nederland.

De Spaanse aandeelhouders merkten volgens de gerenommeerde Spaanse nieuwswebsite El Confidencial in 2014 dat er geld weglekte in Rusland en wilden dat er onderzoek naar zou worden gedaan. Volgens de nieuwssite wordt Wakkie ervan beschuldigd dat hij dat onderzoek tegenhield.

'Klinkklare onzin'

Inmiddels vermoedt de Spaanse politie volgens El Confidencial dat 30miljoen dollar, via een aantal tussenbedrijven, terecht is gekomen bij FunBox: een bedrijf voor datingservices dat in bezit is van de familie van de Russische minister van Binnenlandse Zaken, Alexander Kolokoltsev. De site citeert uit een vertrouwelijke notitie van de Eenheid voor Financiële en Fiscale Delicten van de politie waarin dat zou staan.

De Nederlandse advocaat Jurjen Lemstra. Hij zei maandag tegen De Telegraaf dat er sprake is van een 'vuil opzetje' van de Spaanse oprichter van Zed+, Javier Pérez Dolset. Die zou deze week door toedoen van Wakkie de zeggenschap over Zed+ dreigen kwijt te raken. De advocaat van Wakkie vermoedt dat de machtige en rijke Pérez Dolset 'krachten heeft gemobiliseerd', waardoor zijn cliënt in de boeien is geslagen.

Een woordvoerder van het advocatenkantoor van Wakkie noemde de beschuldigingen aan het adres van Wakkie maandag tegen de website advocatie.nl 'klinkklare onzin'.

Er is sprake van een 'vuil opzetje' van de Spaanse oprichter van Zed+

De Nederlandse Ondernemingskamer stelde Peter Wakkie in november 2014 aan als bestuurder van Zed+. In januari 2014 had de Russische telecomondernemer Mihkail Fridman een aandeel van 31 procent in het technologiebedrijf verworven. Sindsdien waren de Spaanse en Russische eigenaars verwikkeld in ruzies.

De Rus beschuldigde de Spaanse bestuursvoorzitter ervan geld weg te sluizen naar privébedrijven. De Spanjaarden hadden op hun beurt argwaan omdat ze geld zagen verdwijnen in Rusland. Wakkie moest als onafhankelijke interim-bestuurder proberen de rust te doen weerkeren.

Zijn onafhankelijkheid bleek volgens El Confidencial later schijn: Fridman zou Wakkie betalen als bestuurder van de Highland Marine Stichting. De Nederlandse website Follow the Money maakte er in 2015 melding van dat Wakkie bestuurder is van een stichting opgericht door Fridman.

Arrestatie houdt geen verband met de verdenkingen van omkoping die zouden rusten op Mikhail Fridman

Steekpenningen

Wakkie zou zo optreden als rechterhand van Fridman. Diens bedrijf VimpelCom, de zesde telecomonderneming ter wereld en eveneens gevestigd in Nederland, trof in februari 2016 een schikking van bijna 800miljoen dollar wegens het betalen van steekpenningen aan de familie van de Oezbeekse president. De helft hiervan moest worden voldaan in Nederland, de andere helft in de Verenigde Staten.

Volgens het persbureau Reuters houdt de arrestatie van Wakkie geen verband met de verdenkingen van omkoping die zouden rusten op Mikhail Fridman. Reuters komt met een derde lezing: het Spaanse Openbaar Ministerie tegen Corruptie en Georganiseerde Criminaliteit zou de Nederlandse bestuurder hebben opgepakt vanwege het 'lidmaatschap van een criminele organisatie en valse insolventieclaims'.

De betalingen aan de familie van de Russische minister van Binnenlandse Zaken worden onderzocht door de Spaanse justitie. Ook de CIA, FBI, de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC en de Nederlandse justitie zouden meewerken aan het onderzoek. De betrokkenheid van de Nederlandse justitie is nog niet bevestigd.

De 68-jarige Wakkie is een ervaren jurist die tal van Nederlandse bedrijven bijstond bij conflicten. Hij is commissaris bij onder meer TomTom en Wolters Kluwer. Hij was vorig jaar maart nog in het nieuws omdat hij aftrad als commissaris bij ABN Amro. Hij was verantwoordelijk voor een omstreden loonsverhoging voor de top van de bank, die toen nog volledig in handen was van de staat.