Havas Lemz strijdt met Longfonds om gezonde lucht

Havas Lemz strijdt met Longfonds om gezonde lucht
  • Bureaus
  • 16 jan 2017 @ 16:56
  • Link
  • Redactie Bureaus
    Redactie Bureaus

    Redactie
    MarketingTribune
  • CommercialsMaatschappijOnline advertisingCampagnes

De lucht die we inademen, is op de meeste plekken in Nederland ongezond. En mensen zijn zich niet bewust van de gevaren, want luchtvervuiling is vaak niet zichtbaar. Havas Lemz en digitaal bureau Partout ontwikkelden daarom samen met het Longfonds een geïntegreerde campagne, die dit onzichtbare gevaar zichtbaar maakt.

Wie wil weten hoe gezond de lucht is die we op dit moment inademen, kan dat vanaf vandaag zelf checken met een mobiele telefoon via Longfonds.nl/gezondelucht. Met een eenvoudige selfie wordt de lokale, actuele luchtvervuiling direct zichtbaar. En zo worden mensen zich echt bewust van de vieze lucht die ze dag dag uit inademen.

Gezondheidsnorm overschreden

De lucht in Nederland is vrijwel overal ongezond. De advieswaarde van fijnstof van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt op grote schaal overschreden. Dit komt onder meer door verkeer, industrie, intensieve veeteelt en houtrook. Vooral in de spits is de luchtkwaliteit slecht.

'Zeven van de tien Nederlanders weten niet dat de lucht die ze inademen ongezond is', aldus Longfonds directeur Michael Rutgers. 'Terwijl de gezondheidseffecten enorm zijn. Elk jaar overlijden in ons land meer dan 5000 mensen door de ongezonde lucht die in hun longen terecht komt. Dat is voor ons onacceptabel.’ Met de nieuwe mobiele checks wil het Longfonds zorgen dat er snel een Nationaal Luchtplan komt.

Campagne maakt het onzichtbare zichtbaar

De mediacampagne en (mobiele) site maken het onzichtbare zichtbaar: de lucht die we met elke ademhaling in onze longen krijgen. Naast de (mobiele) site worden er digitale snelwegmasten van Interbest ingezet, die de actuele locatiegebonden luchtkwaliteit tonen. Hiermee is ook waar te nemen hoe de situatie bijvoorbeeld kan verslechteren tijdens de spits. Interbest heeft hiervoor een software aanpassing gedaan om dit mogelijk te maken.

Ook worden tv-commercials, online en social advertising ingezet om iedereen in Nederland op te roepen de check te doen. Havas Lemz tekende voor de strategie en ontwikkelde samen met Partout het concept en de campagne. Mediabureau Carat verzorgde de mediastrategie, waaronder de digitale masten die met Posterscope speciaal ontwikkeld zijn. Social en online advertising wordt verzorgd door social media bureau Red Carpet en digital agency ID Factory.

Nationaal Luchtplan

Het Longfonds strijdt voor gezonde lucht en gezonde longen. ‘We willen dat niemand in Nederland ziek wordt of overlijdt door de lucht die hij inademt’, aldus Michael Rutgers. ‘Daarom pleiten we in Den Haag voor een Nationaal Luchtplan, waarin gezondheid centraal staat en de meest vervuilde plekken worden aangepakt.'

In november werd door de Tweede Kamer  al een motie aangenomen, nu moet het plan nog gemaakt worden. 'We hebben geen tijd te verliezen. Iedere ademteug is een onzichtbaar gevaar', aldus Rutgers. 'Dat plan moet er daarom zo snel mogelijk komen.' Het Longfonds roept iedereen in Nederland op om de check te doen. Rutgers: ‘Hoe meer mensen de check doen, hoe sterker we samen staan in Den Haag. De lucht in Nederland moet gezonder.'



Redactie Bureaus

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken