Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Het Britse pond krijgt klappen.

Is de harde taal over de Brexit ernst of spierballengerol? Het wordt erg koud, maar het is dan ook winter. En Ronnie Leten stapt op als ceo van Atlas Copco. Dit is de lunchbreak.

In het nieuws

1. "Spierballengerol"

De verwachting van een harde Brexit doet niet alleen het Britse pond zakken, het wakkert ook de ongerustheid aan in de hele Eurozone. “De Britten laten hun spierballen rollen”, stelt Paul Buysse, voorzitter van de werkgroep die de gevolgen van de Brexit voor ons land onderzoekt.

2. Winter is coming

Het wordt de komende dagen erg koud: tot -7 graden in Vlaanderen en -10 in de Ardennen, waar een halve meter sneeuw ligt. Daardoor is er de hele week kans op gladde wegen. De zoveelste extreme gril van het klimaat? Niets van, zeggen experts in Het Laatste Nieuws. "De voorbije zachte winters, dié waren abnormaal."

3. Leten stapt op

Ronnie Leten stapt op bij de Zweedse industriereus Atlas Copco. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. De Belg stond acht jaar lang aan het hoofd van de multinational.

Ronnie Leten.

4. Geviseerd

Belgische moslims voelen zich in eigen land niet geliefd. 71 procent van hen zegt te worden beschouwd als een potentiële terrorist, 63 procent van de ondervraagden bevestigt zich angstig te voelen bij de toestroom van vluchtelingen in dit land - ze worden geviseerd omdat ze zelf moslim zijn - en 77 procent voelt zich hier, in tegenstelling tot vroeger, niet meer thuis.

5. De bokswedstrijd van Trump

Tijdens zijn twee maanden als president elect konden we Trump zelden betrappen op een constructieve uitspraak of een visionaire vernieuwing. Hij gaf vooral de indruk dat zijn negatieve verkiezingscampagne nooit is gestopt en bleef maar opboksen tegen journalisten, Democraten, CIA-mensen en andere tegenstanders die kritiek op hem hadden.

Het verschil met Barack Obama kon niet groter zijn. Hoe kon het dat acht jaar Obama uitmondde in een Trump?

Donald Trump.

Aan het koffieapparaat

1. Ongelijkheid groeit

De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. Dat stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een rapport dat vandaag verschenen is. De acht rijkste mensen op aarde bezitten evenveel vermogen als de 3,6 miljard armste mensen. En ook in België is de ongelijkheid groot.

2. Onderwijshervorming blijft beroeren

Ouders, leerlingen, directeurs en leerkrachten, allemaal gingen ze in op de vraag van deze krant om hun licht te laten schijnen op de hervorming van het secundair onderwijs. Het leverde een geschakeerd en genuanceerd debat op.

3. Ambtenaren in Tour & Taxis beven al

De verhuis van 2.600 ambtenaren is nog niet goed begonnen, of er moet al extra politiebewaking komen op de route van het Noordstation naar hun nieuwe kantoor aan Tour & Taxis. Enkelen van hen werden onlangs lastiggevallen.