Direct naar artikelinhoud

Laagste aantal faillissementen in acht jaar

In 2016 zijn 'slechts' 4396 bedrijven en instellingen failliet verklaard, het laagste aantal sinds 2008. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt. Daarmee lag het aantal faillissementen vorig jaar bijna een vijfde lager dan in 2015. Eenmanszaken zijn niet in de cijfers meegenomen.

Opheffingsuitverkoop bij V&D. De V&D ging in december 2015 failliet.Beeld anp

Uit de cijfers van CBS blijkt dat de meeste faillissementen van bedrijven en instellingen in 2016 zijn uitgesproken in de groot- en detailhandel (952 faillissementen) en de financiële dienstverlening (758), net als in 2015. Maar ook in die sectoren nam het aantal gedwongen sluitingen af, met respectievelijk 15 en 20 procent.

Ondanks het relatief lage aantal faillissementen kende 2016 wel een aantal opvallende sluitingen van grote ketens, waaronder kledingbedrijven als MS Mode en McGregor en elektronicaketen Scheer & Foppen.

In de bouw daalde het aantal faillissementen het hardst. Daar lag het aantal noodgedwongen sluitingen vorig jaar eenderde lager dan in 2015. Die sector profiteert flink van de aantrekkende woningmarkt, waar de stijging van de koopkracht en de huidige lage rentestand voor een impuls zorgen.

Het Economisch Bureau van ING, dat vorige week eveneens een rapport over het aantal faillissementen publiceerde, verwacht dat het komende jaar nog eens 10 procent minder bedrijven failliet gaan dan in 2016.

Parttime eenpitters

Volgens de Kamer van Koophandel (KvK) was het aantal ondernemingen in 2016 ook opvallend. De KvK spreekt van een record van dik 1,8 miljoen, een stijging van 3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. 

Op KvK's definitie van 'ondernemingen' is echter wel het een en ander af te dingen. Zo worden ook parttime-zzp'ers als ondernemingen gezien en is juist deze groep sterk groeiende. Zo steeg het aantal parttime-eenpitters met 5 procent ten opzichte van 2015, tot in totaal 219 duizend. Het totale aantal zzp'ers, zowel fulltime als parttime, vormde ook in 2016 het leeuwendeel van het totale aantal ondernemingen (882.694 van de 1,8 miljoen).

Zelf plaatst de Kamer van Koophandel ook een kanttekening bij de relatief lage faillissementscijfers in 2016. Volgens de dienst waren er in 2016 namelijk wel meer filialen bij alle faillissementen betrokken: 1.735 tegenover 1.061 in 2015. De belangrijkste reden hiervoor is het aantal faillissementen van ketens in de detailhandel.

Zzp'ers aan het werk bij Seats2Meet in Utrecht.Beeld anp