Luister naar

Minder bloeiende planten in december na kou in november

Nieuws
Tussen Kerst en 3 januari waren er in de natuur minder bloeiende planten te vinden dan vorig jaar en het jaar ervoor.
Theo Haerkens
maandag 16 januari 2017 om 03:00
straatgras
straatgras Johan Loermans, Baudewijn Odé, Joop Verburg, Axel Peter Meininger, Willem Braam en Otto Zijlstra

Nijmegen

Dat blijkt uit onderzoek van Floristisch Onderzoek Nederland. FLORON houdt zich al vijfentwintig jaar bezig met de bescherming van de wilde flora en doet daar met hulp van honderden vrijwilligers onderzoek naar. Rond de jaarwisseling werden 82 soorten vaker dan tien keer aangetroffen tegen 735 een jaar eerder.

Uit vergelijking van de resultaten van de afgelopen drie jaar concludeert Floron dat een koude novembermaand ervoor zorgt dat er een maand later minder planten in bloei staan dan wanneer november wat warmer is. Vorig jaar, de warmste december ooit gemeten met gemiddeld 9,5 graden Celsius, stonden er veel meer planten in bloei: 735 soorten. De lijsten die de vrijwilligers instuurden waren de laatste keer de helft korter.

De laatste week van december 2016 liet zich qua temperatuur (gemiddeld 4,5 graad) aardig vergelijken met de laatste week van 2014. Het verschil was echter dat november in 2014 warmer was dan de afgelopen novembermaand. ‘Gemiddeld genomen was het net zo koud, maar eind ­november en de eerste week van ­december waren een stuk kouder dan in 2014 en ook rond Kerstmis was het kouder’, vertelt woordvoerder Laurens Sparrius.

‘In het uur dat de mensen buiten liepen, moesten ze een stuk beter zoeken om bloeiende planten te vinden dan in 2014. Voor elk uur dat ze buiten waren, vonden ze gemiddeld tien soorten in bloei. Een stuk minder dan twee jaar geleden.’ Dat het verschil tussen 2014 en 2016 zo groot was, ondanks vergelijkbare gemiddelde temperaturen, verraste de onderzoekers het meest.

voorjaarsbloeiers

In 2015 viel op dat er al zoveel planten in bloei stonden die normaal pas in het voorjaar bloeien. ‘Ze profiteerden van het milde weer, gingen het beter doen en produceerden ook meer zaad’, aldus Sparrius.

De planten die het in het afgelopen jaar het beste deden waren de kleinere compacte bloemen, zoals het madeliefje en planten met houtachtige stengels. Planten met holle stelen die veel sap bevatten, kunnen kennelijk minder goed tegen de vorst. Dat verklaart waarschijnlijk waarom de paardenbloem, die normaal het hele jaar door in bloei staat, uit de top drie van meest aangetroffen bloeiende planten tuimelde naar plaats zes. Een opvallende aanwezige was het bezemkruiskruid, een exoot die zich de laatste jaren sterk verspreidt. Dat gold in zekere zin ook voor de tuinwolfsmelk, ooit ingevoerd als tuinplant, maar al danig verwilderd.

Zoals verwacht deden de planten het in de kustprovincies, in het westen van het land en langs de rivieren het beter dan verder landinwaarts. ‘Het is daar net enkele graden warmer’, aldus Sparrius. Dat geldt ook voor de ruimte tussen stoepen en gebouwen. Nogal wat planten die om te wortelen genoeg hebben aan zo’n smal naadje, profiteren van de warmte die gebouwen uitstralen. Dat geldt ook voor planten die onder bomen staan of onder een afdakje. Ook daar blijft het net wat langer vorstvrij dan in open gebied. Floron wil het onderzoek de komende jaren herhalen. <

top tien bloeiers

straatgras

madeliefje

klein kruiskruid

vogelmuur

herderstasje

paardenbloem

paarse dovenetel

tuinwolfsmelk

kleine veldkers

canadese fijnstraal

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.