Luister naar

Rechter beslist over de grootte van hagelstenen

Nieuws
Kun je een hagelsteen ter grootte van een tennisbal nog wel een hagelsteen noemen? Of hebben we dan te maken met een weersfenomeen van een geheel andere orde dan een hagelbui? En mag je van een ‘eenvoudige’ boer verwachten dat hij er rekening mee houdt dat er tijdens een onweersbui een heel bombardement van dergelijke ijskogels op het dak van zijn stal neerdaalt?
Eric van den Outenaar redactie vk
maandag 16 januari 2017 om 03:00
Gebroken glas bij een tuinbouwbedrijf na de enorme schade die hagelbuien in juni 2016 hebben aangericht in het zuidoosten van het land.
Gebroken glas bij een tuinbouwbedrijf na de enorme schade die hagelbuien in juni 2016 hebben aangericht in het zuidoosten van het land. anp / Jerry Lampen

Zutphen

Om antwoord te krijgen op precies deze vragen heeft een varkensboer uit het Brabantse Someren een bodemprocedure aangespannen tegen schadeverzekeraar Interpolis Achmea. De zaak dient woensdag bij de rechtbank van Zutphen. Interpolis weigert hem 180.000 euro uit te betalen, schade die veroorzaakt werd door de zware storm die eind juni 2016 Noord-Brabant en Limburg geselde.

Dat extreme stormweer zadelde agrariërs met honderden miljoenen euro’s schade op. Een groot deel van dat bedrag kwam voor rekening van de bizar grote brokken ijs die uit de lucht vielen en die plantenkassen en stallen aan diggelen sloegen. Veel van de getroffen boeren waren wel tegen stormschade verzekerd, maar niet tegen hagelschade. De verzekeraars willen daarom een groot deel van de schade niet vergoeden.

‘Ja, hij had wel een stormverzekering, maar geen specifieke dekking voor sneeuw en hagel. Dit omdat we in Nederland geen buien gewend zijn waarbij hagelstenen complete daken aan gort slaan. Je kunt van boeren dus niet verwachten dat ze zich daarvoor verzekeren’, zegt advocaat Guido Goorts, die de Somerense varkenshouder bijstaat. De boer wil tot de rechtszitting anoniem blijven.

proefproces

Goorts is de bodemprocedure begonnen bij wijze van proefproces. Hij wil ook andere verzekeraars voor de rechter ter verantwoording roepen. Naast Achmea betalen onder meer Aegon en ASR geen schades uit aan boeren die niet verzekerd waren tegen hagelschade, zegt Goorts.

Goorts hoopt dat de rechter beaamt dat het geen hagel was, wat er vorig jaar uit de Brabantse lucht kwam vallen. Goorts meent dat zijn cliënt het slachtoffer is geworden van een tamelijk uniek weersfenomeen: een zogeheten supercel. Een supercel is een zeer zwaar type onweersbui die het karakter heeft van een tornado. De hagelstenen konden zo groot worden doordat ze in die supercel enige tijd op grote hoogte heen en weer werden geschud. Ze konden zo langer doorgroeien voordat ze met meer dan 100 kilometer per uur ter aarde stortten, zegt Goorts.

Vorig jaar voerde landbouworganisatie ZLTO namens een andere getroffen boer al een juridische strijd tegen Achmea over hagelschade, toen in kort geding. De voorzieningenrechter oordeelde dat het om hagel ging en dat de schadeclaim dus buiten de verzekering viel. In meteorologische zin is namelijk al het ijs dat uit de hemel klettert gewoon hagel. De omvang van de hagelstenen is daarvoor niet relevant.

Maar advocaat Goorts denkt de Zutphense rechter toch te kunnen overtuigen. Hij zal de rechtbank op 18 januari op de polisvoorwaarden wijzen. Daarin stelt Interpolis zwart op wit dat hagel bestaat uit ‘ijskorrels’. Een korrel is klein, dus ijsballen of ijskogels zouden dan niet onder de Interpolis-definitie van ‘hagel’ vallen. ‘In een bodemprocedure zal de rechter veel nauwkeuriger naar deze definitie kijken dan in kort geding’, denkt Goorts.

Ook schade-expert Eric Horssius wacht de rechtszaak vol spanning af. ‘Waar het in de kern om draait is dat zulke schades voor Nederland gewoon nieuw zijn, net als het meteorologische fenomeen supercel.’ Horssius voert al dertig jaar contra-expertises uit in verzekeringszaken. ‘Maar ik ben zulke ijsballen bij stormschades nog nooit tegengekomen.’

Supercellen kunnen als gevolg van de klimaatverandering in de toekomst vaker voorkomen in Nederland. Maar in de standaardvoorwaarden van de verzekeringspolissen wordt daar nog geen rekening mee gehouden, zegt Horssius. ‘Omdat het om zulke hoge schadebedragen gaat, doen verzekeraars er alles aan om niet te hoeven uitbetalen.’

Voor de varkenshouder uit Someren is het winnen van de rechtszaak geen zaak van leven of dood, zegt Goorts. Hij heeft zijn staldaken al provisorisch gerepareerd en kan zijn bedrijf ook zonder schadevergoeding voortzetten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.

Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’