Direct naar artikelinhoud
Sport

Gemengde gevoelens over uitbreiding WK voetbal

Gianni Infantino.

Aan het WK voetbal gaan vanaf 2026 liefst 48 landen meedoen. Het bestuur van de mondiale federatie FIFA stemde dinsdag voor uitbreiding van 32 naar 48 landen. De leden van de zogeheten council gingen unaniem akkoord met het plan van FIFA-voorzitter Gianni Infantino om het deelnemersveld uit te breiden en te verdelen over zestien groepen van drie.

Aan de komende twee WK's, volgend jaar in Rusland en in 2022 in Qatar, doen 'gewoon' nog 32 landen mee. Uitbreiding van het WK was een prominente verkiezingsbelofte van Infantino, sinds vorig jaar voorzitter van de FIFA. Hij stelde eerst voor naar veertig landen te gaan en voerde dat later op naar 48.

De opvolger van Sepp Blatter wil dat 'kleine' landen meer kans maken op deelname aan het mondiale toernooi. Het plan van Infantino viel slecht bij de Europese clubs, die verenigd zijn in de ECA. Zij vinden het aantal wedstrijden dat jaarlijks wordt gespeeld 'onacceptabel' hoog en spraken zich daarom uit tegen uitbreiding. Het FIFA-bestuur had dinsdag echter weinig tijd nodig om unaniem akkoord te gaan.

Over de exacte opzet van het uitgebreide WK wordt nog vergaderd. Vermoedelijk gaan de nummers één en twee van iedere groep door naar de knock-outfase, die dan dus met 32 in plaats van de gebruikelijke zestien landen wordt gespeeld. Het betekent dat het aantal wedstrijden op het WK van 64 naar tachtig gaat. Naar schatting levert uitbreiding van het deelnemersveld de FIFA ongeveer een miljard euro extra aan inkomsten op.

WK XL

Aan het eerste WK voetbal in 1930 in Uruguay deden dertien landen mee. Tot en met het toernooi van 1978 was zestien landen gebruikelijk. Na vier WK's met 24 deelnemers, mogen sinds 1998 aan ieder WK 32 landen meedoen. Het is nog niet bekend wie het mega-WK van 2026, al omgedoopt tot het WK XL, mag organiseren. De Verenigde Staten worden genoemd als voornaamste kandidaat, mogelijk in combinatie met Mexico en Canada.

Het EK werd afgelopen jaar voor het eerst met 24 landen gespeeld, acht meer dan in de vijf voorgaande edities. Vijf landen debuteerden in Frankrijk op de Europese eindronde.

Gemengde gevoelens KNVB

Voetbalbond KNVB heeft gemengde gevoelens over de uitbreiding van het WK. "De KNVB staat open voor vernieuwing van het WK, maar alleen als dit het voetbal vooruit helpt", zei operationeel directeur Gijs de Jong dinsdag in een schriftelijke reactie op het besluit van de FIFA.

Volgens De Jong moet het sportieve belang altijd zwaarder wegen dan financiële en commerciële belangen. 'Het is een begrijpelijke wens dat de kleinere landen en andere continenten meer kans willen maken op deelname aan een WK. Tegelijkertijd moet uitbreiding niet tot onnodige toename van oninteressante wedstrijden en meer overbelasting voor spelers leiden, want daar zit niemand op te wachten. De charme en kracht van het WK mag niet verloren gaan.'