Direct naar artikelinhoud
Schaatsen

Sven Kramer is voor de negende keer Europees kampioen allround

Sven Kramer in actie in Heereveen.

Sven Kramer heeft vandaag voor de negende keer de Europese titel allround veroverd. Met zijn leeftijd van 30 jaar en 260 dagen is Kramer daarmee de oudste Europees allroundkampioen sinds 1936.

Naast Kramer eindigden nog twee Nederlanders hoog. Jan Blokhuijsen won zilver en Douwe de Vries eindigde op de vierde plek. Het brons was voor de Belg Bart Swings.

Kramer pakte vanmiddag al een voorsprong op Blokhuijsen toen hij hem versloeg op de 1500 meter. Hierdoor kon hij met een voorsprong van 16,70 seconden aan de tien kilometer beginnen.

Blokhuijsen zat Kramer lange tijd op de hielen, maar in de laatste drie rondes zette Kramer de versnelling in. Hij versloeg Blokhuijsen uiteindelijk met een ruim verschil: 13.06,30 tegenover 13.11,95 voor Blokhuijsen.

Kramer reageerde na afloop enthiousiast op zijn overwinning. "Dat slotrondje van 28,4 was wel mooi", aldus Kramer tegen NOS. "Ik heb de macht daar weer voor. In de aanloop naar de WK afstanden volgende maand in Zuid-Korea wil ik dat vermogen nog wat verder uitbouwen.''

Heereveen was het elfde EK waaraan Kramer deelnam. Negen keer pakte hij goud, één keer won hij zilver en één keer werd hij vierde. In Heerenveen bemachtigde hij ook al in 2009 en 2013 de Europese allroundtitel.

Sinds het begin van het schaatsseizoen 2006-2007 heeft Kramer nu 22 van de 23 allroundtoernooien gewonnen (nationaal en internationaal) waaraan hij deelnam. Alleen in de winter van 2013-2014 greep hij bij de NK allround naast goud door een diskwalificatie.

'Het gaat mij nog om één race'
Sven kramer vertelde onlangs in de rubriek Levenslessen over zijn voorbereidingen voor de Winterspelen in 2018. Lees het hele interview hier.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie