Direct naar artikelinhoud

Kramer wint op 5000 meter

Sven Kramer op het EK Allround in Thialf.

Sven Kramer heeft vandaag de 5000 meter gewonnen bij de EK allround in Heereveen. De tijd die Kramer neerzette (6.16,86) is de op twee na beste ooit in Thialf gereden en leverde hem meteen de eerste plaats in het klassement op.

Kramer verdedigt zondag op de 1500 meter een voorsprong van 0,75 seconde op Jan Blokhuijsen, de Europees allroundkampioen van 2014. De Noor Sverre Lunde Pedersen staat als nummer drie op 2,64 seconden van de klassementsleider.

Douwe de Vries reed de zesde tijd (6.23.00). Daarmee belandde de 34-jarige routinier op de zevende plaats in de tussenstand.

Kramer moest op de 5000 meter een achterstand van bijna 4 seconden goedmaken op Blokhuijsen, die op de sprint eveneens als tweede eindigde in 36,43.

Pas na 2200 meter dook Kramer onder de tussentijd van Blokhuijsen waarna hij tot groot enthousiasme van de Friese fans steeds meer wegliep van de tijd van zijn Hollandse rivaal. Na 3800 meter gaf de achtvoudige kampioen vol gas waardoor hij zijn achterstand alsnog wist om te zetten in een fraaie voorsprong.

"Hier ben ik heel blij mee'', sprak Kramer na de wedstrijd. "De goede vorm die ik vorige week bij NK afstanden had, heb ik hier doorgetrokken. Met die laatste drie rondjes ben ik het meest tevreden. Op naar zondag.''