Direct naar artikelinhoud

Kremlin pauzeert gevechten in Aleppo

Het Syrische leger staakt voorlopig het vuren in Aleppo

Het Syrische leger heeft in het oosten van Aleppo een gevechtspauze ingelast om circa 8000 burgers te evacueren uit het belegerde stadsdeel. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, donderdag op bezoek in Hamburg.

Lavrov zei dat de evacués een route van ongeveer 5 kilometer moeten volgen om uit het frontgebied te komen. Hij zei ook dat er zaterdag in Genève Amerikaans-Russisch militair overleg is over de toestand in Aleppo.

Washington heeft in een verklaring van het Witte Huis gezegd dat het een afwachtende houding aanneemt ten aanzien van de door Lavrov genoemde gevechtspauze.

De jihadisten en rebellen in Aleppo lijken niet meer opgewassen tegen de strijdkrachten van president Bashar al-Assad. Er wordt opnieuw gekeken of er voor Oost-Aleppo een regeling kan worden getroffen.

Lavrov beklemtoonde dat Rusland voorstander is van een oplossing waarbij de tegenstanders van Assad zich vrijwillig uit de stad kunnen terugtrekken. Burgers die ook weg willen, mogen dan ook de aftocht blazen.

De rebellen lieten overigens tot op heden niet toe dat burgers werden geëvacueerd. Burgers vertelden aan verschillende internationale media in Aleppo, waaronder BBC en CNN, dat de rebellen hen met geweld (of met de dreiging daarvan) verhinderden te vertrekken.

Hetzelfde werd onlangs bevestigd door het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een club die doorgaans fel gekant is tegen Assad en de misdaden van het regime vaak belicht.