Direct naar artikelinhoud
Live

Ajax laat winst liggen in hectisch Luik

Beeld photo_news

De tweede keus van Ajax heeft het trainer Peter Bosz donderdagavond in België weer wat lastiger gemaakt. Een veredelde B-ploeg van de Amsterdamse club bleek sterk genoeg om Standard Luik in de laatste groepswedstrijd van de Europa League in bedwang te houden: 1-1.

Anwar El Ghazi, weer in genade aangenomen na een ruzie met Bosz, scoorde in de 27ste minuut op fraaie wijze. Vijf minuten voor tijd viel de niet onverdiende gelijkmaker.

Ajax trad met liefst negen wijzigingen aan in vergelijking met de voorgaande competitiewedstrijd tegen FC Groningen (2-0). Van enige verzwakking in de linies was echter nauwelijks sprake. De jonkies van Bosz speelden in Luik frank en vrij met een gezonde aanvalsdrang. In de vorige groepswedstrijd tegen Panathinaikos (2-0), toen acht basisspelers bij Ajax rust kregen, maakte de jeugd van de Amsterdamse club ook al de nodige indruk.

Het duel in Luik kende een valse start. Na amper vijf minuten werden, kennelijk vanuit het vak met Nederlandse fans, brandende fakkels op het veld gegooid. Eén vuurpijl belandde in een tribune met Belgische supporters. Soortgelijke incidenten deden zich eind september in de eerste wedstrijd tussen beide clubs in de Arena (1-0) eveneens voor. Destijds moesten de Amsterdamse fans het ontgelden. Het leek in Luik daarom op een wraakactie.

Op gang
Na een korte onderbreking kwam het duel alsnog goed op gang. Doelman Diederik Boer, die de plaats mocht innemen van Andre Onana, voorkwam in de beginfase een achterstand voor Ajax. Met aanvoerder Davy Klaassen, terug van een schorsing, als gangmaker namen de bezoekers het initiatief na een kwartier over.

In de 25ste minuut was Klaassen heel dicht bij de openingstreffer. Zijn kopbal kon Corentin Fiore op de doellijn nog net keren. Kort daarna kwam Ajax alsnog op voorsprong. Donny van de Beek stuurde El Ghazi diep, die zonder dralen doeltreffend uithaalde (0-1).

Na de rust drong Standard wat meer aan, maar bleven de beste kansen voor Ajax. Abdelhak Nouri (twee keer) en Mateo Cassierra verzuimden 0-2 te maken. In de eindfase zorgde invaller Benito Raman met een rake kopbal nog voor 1-1, maar ook daarmee was de Belgische subtopper uitgeschakeld in de Europa League.

93'

Einde tweede helft! Met een gelijkspel (1-1) sluit Ajax de groepsfase van de Europa League af. Bedankt voor het volgen en tot het volgende duel van Ajax.

89'

Jemig, wat een kans! El Ghazi heeft de bal voor het intikken na een vlijmscherpe counter. Ziyech lag de bal voor hem klaar. Maar het blijft 1-1 door deze misser.

85' GOAL

GOAL! 1-1 Standard Luik! De kleine Benito Raman kopt voor zijn tegenstander Riedewald de bal binnen bij de eerste paal.

84'

Ajax gaat slordig met de mogelijkheden om. De ploeg van Peter Bosz krijgt met deze krappe voorsprong (0-1) zeeën van ruimte, maar doet er weinig mee. Cassierra mocht net vanaf zestien meter aanleggen, hij produceert een afzwaaier.

81' GELE KAART

Gele kaart Matthijs de Ligt. Hij is de derde speler van Ajax die een prent krijgt van de Schotse Arbiter.

79' WISSEL

Abdelhak Nouri wordt vervangen door Hakim Ziyech.

78' GELE KAART

Gele kaart Adrien Trebel. Dijks is het slachtoffer.

77'

Terwijl Standard echt moet, krijgt Ajax de kansen. Op een inspeelpass van Van de Beek is het Nouri die zich vrij draait. Zijn schot gaat naast. Er ontstaan ruimtes in de Belgische achterhoede.

66' WISSEL

Edmilson Junior wordt vervangen door Beni Badibanga. Dat was de laatste wissel voor Standard.

66' WISSEL

Amin Younes wordt vervangen door Kasper Dolberg. Misschien kan de Deen de voorsprong van 0-1 uitbreiden.

64'

Toch weer een mogelijkheid voor de Belgen. De snelle invaller krijgt de bal mee, maar schiet onnauwkeurig en vooral te gehaast.

61'

Cassierra had de 0-2 op de schoen na een briljant steekballetje van Younes. Oog-in-oog met keeper Hubert faalt de Colombiaanse spits.

59' GELE KAART

Gele kaart Diederik Boer

57' WISSEL

Corentin Fiore wordt vervangen door Elderson

58'

Standard moet winnen om de tweede ronde van de Europa League te halen. Ze proberen de druk op te voeren, resulterend in een schot en kopbal van dichtbij.

57' WISSEL

Jean-Luc Dompé wordt vervangen door Benito Raman.

55'

Tot nu toe liet hij weinig van zich zien, maar nu onderscheidde Nouri zich eindelijk. Hij speelde zichzelf vrij en schoot maar net langs de kruising.

51' GELE KAART

Gele kaart Corentin Fiore.

50'

Ajax ontsnapt! Sá krijgt een honderd procent kans, maar komt te laat in glijden. Uit de rebound schiet Enoh hoog over.

49'

De eerste minuten na rust verlopen uiterst hectisch. Overtredingen volgen elkaar in hoog tempo op. Tot kansen leidt het niet.

45'

Tweede helft begonnen. Beide trainers hebben niet gewisseld.

49'

Einde eerste helft. Ajax houdt zich prima staande in Luik. El Ghazi is tot nu toe de enige doelpuntenmaker.

45'

Poeh! Daar was bijna de 1-1 van Mbenza. Hij wurmt zich over de achterlijn langs Riedewald en schiet voorlangs. De blessuretijd is vier minuten door het vuurwerkincident.

42' GELE KAART

Gele kaart Kenny Tete. Hij gaat hard door op Fiore. De kaart is terecht.

36'

Ajax had na het doelpunt de touwtjes in handen, maar liet ze nu even vieren. De poeier van Dompé ging maar net naast.

27' GOAL

GOAL! 1-0 Ajax! Een juweel van een pass van Van de Beek komt in de loop van El Ghazi. De buitenspeler neemt de bal niet helemaal lekker aan, maar schiet wel verwoestend uit de volley in de verre hoek.

25'

Wel of geen doelpunt? Klaassen kopt de vrije trap van Van de Beek door. Fiore haalt hem van de lijn. Dat was op het randje hoor.

21'

Ajax vindt steeds meer rust in het positiespel, al probeert Standard de opbouw af te jagen. Een langlopende aanval eindigde zojuist bij Cassierra, hij schoot van grote afstand naast.

13'

De bezoekers uit Amsterdam bijten voor de eerste keer van zich af. De Ligt komt op over uit een vrije trap van Van de Beek.

11'

Diederik Boer heeft de eerste redding moeten verrichten. Standard Luik begint aanvallend aan het duel.

9'

Scheidsrechter Madden heeft het duel weer in gang gefloten. De stadionspeaker heeft de fans van Ajax een laatste waarschuwing gegeven.

6'

Na zes minuten wordt het duel gestaakt. Ajaxsupporters gooien vuurwerk op het veld en in het vak van de supporters van Standard.

0'

Aftrap eerste helft! Standard zoekt meteen de aanval. Ze hebben een overwinnig nodig voor overwintering.

21:00 donderdag 8 december 2016

Ajax is ongeslagen in de laatste drie Europese uitwedstrijden in België. De Amsterdammers wonnen in 2006 met met 0-3 bij Zulte Waregem en op bezoek bij Anderlecht werd het in 2009 1-1 en in 2010 0-3.

20:37 donderdag 8 december 2016

Ajax treedt bij Standard Luik voor de Europa League met liefst negen wijzigingen in het basisteam aan. Onder anderen doelman Diederik Boer, de in genade aangenomen aanvaller Anwar El Ghazi en spelmaker Abdelhak Nouri mogen het in België laten zien. Alleen Donny van de Beek en Amin Younes zijn overgebleven van het elftal dat zondag tegen FC Groningen startte (2-0). Aanvoerder Davy Klaassen keert terug van een schorsing.

Daley Sinkgraven en Bertrand Traoré zijn door blessures niet beschikbaar. Op de dag van de wedstrijd moest ook Václav Cerny nog afhaken met rugklachten. Lasse Schöne en Davinson Sánchez kregen een vrije avond. Ook Riechedly Bazoer, die graag bij Ajax wil vertrekken in de winterstop, ontbrak in de Amsterdamse selectie.

BazoerBeeld Pro Shots

20:32 donderdag 8 december 2016

Opstellingen
Standard Luik: Hubert; Goreux, Scholz, Laifis, Fiore; Trebel, Enoh, Mbenza, Dompé; Sá, Edmilson jr.
Ajax: Boer; Tete, De Ligt, Riedewald, Dijks; Klaassen, Van de Beek, Nouri; El Ghazi, Cassierra, Younes.

20:31 donderdag 8 december 2016

Goedenavond en welkom in ons liveblog bij het duel Standard Luik - Ajax. De aftrap is om 21.05 uur. Voor Ajax is groepswinst al zeker.

Trainer Peter Bosz benut donderdag de uitwedstrijd van Ajax tegen Standard Luik om veel basisspelers rust te gunnen en andere voetballers aan het werk te zien.

"Maar de jongens die we laten spelen, zijn er allemaal klaar voor. Vervolgens zullen ze het moeten laten zien, '' zei de oefenmeester vlak voor de afsluitende training voor het laatste groepsduel in de Europa League.

Bosz wilde nog niet zeggen wie hij opstelt. In het vorige Europese duel tegen Panathinaikos gunde hij maar liefst acht basisspelers rust. Toch won Ajax, dat al zeker is van de groepszege, die wedstrijd met 2-0. Lasse Schöne en Davinson Sánchez krijgen zeker rust met het oog op de laatste twee competitieduels voor de winterstop met FC Twente en PSV. Daley Sinkgraven en Bertrand Traoré zijn nog geblesseerd.

Riechedly Bazoer ontbreekt omdat hij in de winterstop zo goed als zeker vertrekt. De kans is groot dat Kenny Tete, Jairo Riedewald en Mitchell Dijks zich weer eens mogen laten zien. Net als de zeventienjarige Matthijs de Ligt, die woensdag samen met Bosz op de persconferentie verscheen.

Volg het duel vanaf 20.30 uur hier live.