Luister naar

Geen Dora meer op verpakking ongezonde snack

Nieuws
Vanaf 2017 worden geen kinder­idolen meer afgebeeld op de verpakkingen van ongezonde producten voor kinderen. De Nederlandse levensmiddelenindustrie wil daarmee tegemoetkomen aan de hevige kritiek vanuit de samenleving.
Auke van Eijsden Auke van Eijsden
donderdag 8 december 2016 om 20:20
Idolen op de verpakking zetten kinderen aan tot ‘jengelen’.
Idolen op de verpakking zetten kinderen aan tot ‘jengelen’. foodwatch

Den Haag

Buurman en Buurman-koekjes, toet­jes van Frozen en repen van Sesamstraat zijn binnenkort verleden tijd, als het aan de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) ligt. De branchevereniging voor fabrikanten in de levensmiddelenindustrie wil de bestaande beperkingen voor kinderproducten uitbreiden. Voor filmsterren en stripfiguren op verpakkingen van ongezonde snacks bestonden nog geen richtlijnen, maar in de loop van volgend jaar verdwijnen die uit de schappen. Op snacks voor kinderen onder 7 jaar mogen helemaal geen kinderidolen meer staan.

jengelfactor

Ook voedselwaakhond Foodwatch meent dat kinderidolen op verpakkingen van ongezonde snacks een negatieve uitwerking kunnen hebben. De boosdoener is volgens Sjoerd van de Wouw van Foodwatch de ‘jengelfactor’. De afbeeldingen op verpakkingen moeten ervoor zorgen dat kinderen de producten zo leuk vinden dat ze bij hun ouders gaan ‘jengelen’ om koekjes, snoep of frisdrank te kopen. ‘Op die manier wordt de opvoeding voor ouders alleen nog maar moeilijker gemaakt. Het kost al veel moeite om kinderen gezond te laten eten, want kinderen houden nu eenmaal van suiker en zout. Met die leuke plaatjes worden ze nog eens extra aangemoedigd om die ongezonde snacks te kopen’, zegt Van de Wouw.

geen oplossing

De FNLI is niet erg hoopvol gestemd over het effect van haar eigen maatregel. ‘Wij geloven niet dat dit de oplossing is om het probleem van overgewicht tegen te gaan. Deze maatregel is vooral genomen omdat er veel kritiek kwam vanuit de maatschappij, daar willen wij niet doof voor zijn’, zegt Margreet Schijvens van de FNLI. Foodwatch meent eveneens dat de maatregel te weinig effect zal sorteren.

Volgens Van de Wouw wordt er met de nieuwe beperkingen maar een halve stap vooruitgezet. ‘Het gaat absoluut niet ver genoeg. Ook de criteria waaraan producten moeten voldoen om gezond te worden genoemd, zijn te slap. Met de huidige maxima voor vet, suiker en zout vallen zelfs bepaalde frisdranken en chips in die categorie. Dat slaat natuurlijk nergens op.’

Van de Wouw is ook kritisch op de branche. ‘De levensmiddelenindustrie investeert veel tijd en geld om andere maatregelen voor gezondere voeding tegen te gaan, zoals de suikertaks. Ze zijn uit op winst. Dat is hun goed recht, maar gezondheid is daarom een verantwoordelijkheid voor ouders en de overheid. Dat kun je niet overlaten aan een commerciële industrie.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.