Luister naar

Groningen zet streep door streektaalfunctionaris

Nieuws
Het Gronings moet het vanaf 1 januari 2017 doen zonder streektaalfunctionaris. De provincie Groningen was in 1984 juist trendsetter, met de eerste streektaalfunctionaris van Nederland.
Hilbrand Rozema Hilbrand Rozema
donderdag 8 december 2016 om 20:24

Groningen

De geplande verdwijning van ‘de ombudsman van het Gronings’ leidt tot kritische vragen in het College van Gedeputeerde Staten. D66-Statenlid Geert Kamminga betreurt het: ‘Jammer dat het verdwijnt, omdat we niet weten wat ervoor in de plaats komt. We zijn trots dat Groningen de eerste streektaalfunctionaris had in 1984. Nu moeten we maar zien hoe we de Groninger taal na 1 januari beschermen en promoten’, zei Kamminga tegen RTV Noord.

D66 wil weten wat de gevolgen zijn. De streektaalfunctionaris draagt bij aan het vastleggen, bekendmaken en onderzoeken van het Gronings. Na het succes van Siemon Reker, die de functie in Nederland een gezicht gaf, stelden meer provincies een eigen taalambassadeur aan.

Huidig functionaris is dr. Ingeborg Nienhuis (35). Zij reageert ‘mit pien int haart’. Het schrappen van haar functie, acht maanden na haar aantreden, kwam onverwacht. ‘Ik was net warmgedraaid, er staat nog veel in de steigers.’ Ze zegde er vorig jaar haar baan in het onderwijs voor op. Nienhuis hoopt nu als zzp’er sommige klussen nog te kunnen afmaken.

In plaats van de functionaris komt er meer samenwerking tussen het Bureau Groninger Taal en Cultuur en het Huis van de Groninger Cultuur. De taken worden overgeheveld naar deze nieuwe instantie. Het geld komt van Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en provincie. Dat zij nu moet stoppen, is volgens Nienhuis in goed overleg gegaan. ‘Ik ben positief over de toekomst.’

Nedersaksisch

Maar er is wel meer aan de hand dan een bezuinigingsoperatie. De Rijksuniversiteit tuigt nu een opleiding Minderheden en Meertaligheid op met een internationale oriëntatie. Projectmanager Léon Boer is dinsdag geïnstalleerd. De bedoeling is dat studenten onderzoek gaan doen naar kleine minderheidstalen in Europa: Catalaans, dialecten op Schiermonnik­oog. Onlangs maakte het Europees Parlement extra geld vrij voor de bestudering van het Nedersaksisch. Nienhuis juicht meer geld en aandacht toe voor het Nedersaksisch, als verzamelbegrip voor Gronings, Sallands, Twents, Drents, Weststellingwerfs en enkele Duitse dialecten. Wel hoopt ze dat het Gronings in dit grotere geheel niet zal ondersneeuwen. Nienhuis, getrouwd met een akkerbouwer uit Zoutkamp: ‘Het is mijn moedertaal, ik ben erin afgestudeerd, bekwaam me erin, vertaal en jureer bij schrijfwedstrijden. Als student vond ik het heel prettig dat ik Gronings als bijvak kon volgen. Dat zou ik graag terugzien aan de RuG anno nu. Al realiseer ik mij wel dat studenten anno nu meer moeten lenen en krapper bij kas zitten. Waardoor ze minder snel ‘‘leuke’’ bijvakken kiezen. Vroeger betaalde je eenmaal collegegeld en kon je bijvakken doen zo veel je wilde. Nu is studeren duur geworden en lukt dat niet meer.’

Positief vindt zij dat het is gelukt om een hoogleraarspost in te stellen voor één dag in de week. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.