Aantal registraties voor orgaandonaties vervijfvoudigd dankzij hartpatiëntje Bas

De stad Genk noteerde sinds mei al 270 orgaandonoren. Dat is vijf keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De sterke toename is het gevolg van het verhaal van de 11-jarige Bas Vanstraelen, die dit voorjaar bezweek na een harttransplantatie. De jongen had voorafgaand gevraagd om zelf orgaandonor te mogen zijn als hij de operatie niet zou overleven.

Chris Nelis

De oproep van de ouders van Bas om zijn voorbeeld te volgen en zich op te geven als orgaandonor, is niet in dovemansoren gevallen. Ook de vzw ‘Bas, stoere strijder’, die ijvert voor orgaandonatie, heeft haar doel niet gemist. In heel Vlaanderen, maar in het bijzonder in Bas’ eigen stad Genk is er sprake van een opmerkelijke toename.Schepen van Burgerzaken Kathleen Parthoens (CD&V): “Vorig jaar hadden zich tussen mei en 8 december 58 donoren laten registreren. Voor dezelfde periode dit jaar staat de teller al op 270. Het verhaal van Bas heeft dus bij heel wat mensen iets losgemaakt. Ook bij ons overigens. Heel het schepencollege heeft zich inmiddels geregistreerd als orgaandonor. Bovendien hebben we woensdag alle personeelsleden van de stad en van het OCMW aangeschreven met de vraag om kandidaat-donor te worden. Een dag later hebben al 32 werknemers zich laten registreren. Ik ben er zeker van dat er nog veel meer zullen volgen.”

Registreren in woonplaatsAnn Baptist, de mama van Bas, looft het Genkse initiatief: “Er zijn nog andere gemeenten die zich voor dit doel inspannen, maar in Genk is het resultaat wel opmerkelijk goed. Plots nood hebben aan organen is dan ook geen ver-van-mijn-bedshow is. Toch merk ik dat de oproep tot orgaandonatie voor sommigen net een aanzet is om een weigering van donatie te gaan registreren. Dat is in feite nog erger dan niet doneren.” Wie zijn organen na zijn dood wil afstaan, kan zich registreren bij zijn eigen gemeente. U vult aan de balie een formulier in na vertoon van uw identiteitskaart. Wie slecht ter been is, kan het formulier thuis invullen en een kopie van de identiteitskaart opsturen of laten afgeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer