Tsunami-alarm na zeer krachtige aardbeving bij Salomonseilanden

Er is een tsunami-alarm afgekondigd voor de Salomonseilanden. Dat gebeurde nadat er op 70 kilometer van de eilanden een zware aardbeving was.

lbo

De aardbeving had een kracht van 8.0 op de schaal van Richter, andere bronnen spreken van een magnitude van 7.7. Het epicentrum van de schok werd geregistreerd op een diepte van 48,7 kilometer.

“Zeer grote, gevaarlijke tsunami”

Het Pacific Tsunami Warning Center waarschuwt voor een “zeer grote, gevaarlijke tsunami” voor de drie komende uren. Het centrum roept de overheden van de getroffen eilanden op om gepaste maatregelen te nemen en de bevolking in de kustgebieden te waarschuwen.

De Salomonseilanden omvatten Papua Nieuw Guinea, Nauru en Vanuatu en liggen in de zogenaamde “Ring van Vuur”. Dat is een hoefijzervormig gebied rondom de Grote Oceaan dat bekendstaat om het veelvuldig optreden van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, veroorzaakt door diverse subductiezones van tektonische platen in de regio.

Eerder vandaag was er ook al een aardbeving in het noorden van de Amerikaanse staat Californië. Die had een kracht van 6.5 op de schaal van Richter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER