Busdienst Stad op de schop

FOTO: ARCHIEF DVHN

FOTO: ARCHIEF DVHN

De nieuwe dienstregeling voor het openbaar vervoer, die zondag ingaat, brengt in Groningen meer wijzigingen teweeg dan gebruikelijk.

Qbuzz verandert dit weekeinde tijden, routes en nummers van een flink aantal buslijnen. In de loop van volgend jaar staat reizigers opnieuw een serie veranderingen te wachten.

Met ingang van de nieuwe dienstregeling blijven alleen de buslijnen 3 (Leek-Lewenborg), 4 (Roden-Beijum), 8 (Hoogkerk-Helpman-Martini Ziekenhuis) onveranderd.

Opletten

Op andere busroutes is het oppassen. Zo komen Stadjers uit de wijken Vinkhuizen en Hoornse Meer, die zondag bij het Hoofdstation in hun vertrouwde lijn 6 stappen, niet meer met deze buslijn thuis. De nieuwe lijn 6 rijdt vanaf zondag naar Ten Boer en Delfzijl.

Deze route (de huidige lijn 140) wordt opgenomen in het Q-Link-netwerk rond Groningen: ov met meer en luxere bussen tussen Stad en Ommeland.

Oosterparkwijk

Inwoners van Vinkhuizen moeten voortaan in lijn 7 stappen om thuis te komen. Het is voor hen de tweede verandering in een paar jaar tijd. De route van de huidige lijn 7 door de Oosterparkwijk verdwijnt. Er rijden volgens het OV-bureau genoeg andere bussen door die wijk.

Qbuzz bedient de wijk Hoornse Meer voortaan met lijn 2. Daarbij blijft de route van de huidige lijn 2 tussen station Noord en Hoofdstation intact. De bus rijdt daarna over de Paterswoldseweg langs het Martini Ziekenhuis naar Maartenshof.

Eelde

De rechtstreekse bus naar Eelde (nu nog lijn 2) is voortaan lijn 9. Die rijdt vanaf zondag niet meer vanaf Zernike maar vanaf station Noord door Selwerd, Paddepoel en de Oranjebuurt naar het Hoofdstation.

De bus rijdt voortaan naar het Martini Ziekenhuis, Eelde en De Punt via het Overwinningsplein omdat de huidige route over Van Ketwich Verschuurlaan te druk is. De bus belandt te vaak in de file. In aansluiting op lijnvluchten blijft er ook een rechtstreekse bus rijden tussen de binnenstad en Groningen Airport Eelde (lijn 100).

Europapark

Qbuzz nummert de huidige buslijn 11 (Zuidhorn/Reitdiep-Hoofdstation) zondag om naar lijn 1. Deze hoort bij de busroutes die volgend jaar veranderen.

Zodra het nieuwe P+R Driebond klaar is, rijden de (meeste) bussen van lijn 1 niet meer naar het Hoofdstation, maar naar Europapark. Op hetzelfde moment krijgt lijn 5 (de bus uit Annen en Zuidlaren) P+R Driebond als eindbestemming, in plaats van station Europapark.

Lijn 15, de Zernikebus, krijgt volgend jaar een route via de Koeriersterweg in plaats van het Hoendiep. Rond de zomer komt er een einde aan het busverkeer door het westelijk deel van de binnenstad. Er komt een nieuwe busroute via de Westerhaven en de Eeldersingel.