Direct naar artikelinhoud

Hof beslist over vrijlating kroongetuige Ros

Het gerechtshof in Amsterdam beslist vrijdag in het hoger beroep van liquidatieproces Passage of kroongetuige Fred Ros vrijkomt.

Fred Ros op rechtbanktekeningBeeld anp

Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als zijn advocaat heeft gevraagd de eerder veroordeelde 'moordmakelaar' in afwachting van een definitieve uitspraak op vrije voeten te stellen.

Passage draait om zeven onderwereldmoorden tussen 1993 en 2006 en is voor Nederland het grootste liquidatieproces ooit. De rechtbank in Amsterdam startte met de behandeling begin 2009. Vier jaar later was de uitspraak tegen de elf verdachten. Drie kregen levenslang. De vermeende kopstukken Dino S. en Ali A. - tegen wie voor het geven van moordopdrachten levenslang was geëist - kwamen er met lage straffen van af.

Wapens
Ros (48) kreeg dertig jaar cel. Hij moordde niet zelf, maar organiseerde wapens, schutters en geld voor afrekeningen, waaronder die op kroegbaas Thomas van der Bijl. In augustus 2006 werd hij aangehouden in Spanje. Ros, die in zijn jongere jaren rook aan een loopbaan als profvoetballer, was toen net een paar jaar vrij na een veroordeling wegens wapenbezit.

In de zomer van 2014, een jaar na aanvang van het hoger beroep, maakte het OM bekend dat het een overeenkomst met hem had gesloten. In Passage was hij de tweede kroongetuige. Peter la S. was al in eerste aanleg bij de rechtbank in Amsterdam uit de school geklapt. De deal met Ros lokte scherpe kritiek uit. Dino S. noemde hem de 'kroonleugenaar'.

Ros verklaarde belastend over S. en A., die in december 2014 in Turkije werd doodgeschoten. Daarnaast wees Ros Willem Holleeder aan als opdrachtgever voor liquidaties. Holleeder werd eind 2014 opgepakt en zit sindsdien vast.

Eisen
Afgelopen zomer vroeg het OM het hof al Ros vrij te laten. Hem was in ruil voor zijn verklaringen een strafeis beloofd die de helft omvatte van de eerder opgelegde dertig jaar en in augustus had hij daarvan twee derde deel uitgezeten. Het hof wees het verzoek af.

Vorige maand, bij het uitspreken van de strafeisen in hoger beroep, vroeg het OM opnieuw om zijn vrijlating. De aanklagers noemden Ros als kroongetuige solide, betrouwbaar en authentiek. Zij vorderden de helft van wat zou zijn geëist als hij niet uit de school was geklapt: veertien jaar cel.