Emmen krijgt spreekuren over grenskwesties

Duitse werkgevers recruteren Nederlandse werknemers op de banenbeurs in Winschoten. FOTO HUISMAN MEDIA

Duitse werkgevers recruteren Nederlandse werknemers op de banenbeurs in Winschoten. FOTO HUISMAN MEDIA

Lang worstelen met vragen over wonen, werken, studeren of ondernemen in het Duitse grensgebied hoeft binnenkort niet meer. Vanaf 2 februari krijgt Emmen maandelijkse spreekuren.

Het GrensInfoPunt van de Eems Dollard Regio (EDR) houdt straks iedere eerste donderdagmiddag van de maand zitting in het kantoor van het UWV aan de Verlengde Spoorstraat in Emmen. Op afspraak kan iedereen daar aankloppen bij onder anderen medewerkers van het Bureau voor Duitse Zaken.

Groeiende behoefte

Grensarbeiders, werkgevers, studenten, gepensioneerden: iedereen uit de regio kan de bewuste donderdag tussen 13.00 en 17.00 uur gratis terecht bij het GrensInfoPunt. Het Duits-Nederlandse samenwerkingsverband EDR voert de spreekuren in vanwege de groeiende behoefte.

Dat aan weerszijden van de grens vaak verschillende regels gelden, maakt het mensen lastig hun vleugels uit te slaan. Zijn kwesties niet op te lossen via het nieuwe spreekuur in Emmen, dan kan een afspraak worden gemaakt voor een persoonlijk adviesgesprek op het EDR-kantoor in Bad Nieuweschans.

Belastingdienst

Het GrensInfoPunt voert in die Groningse grensplaats iedere derde woensdag van de maand infodagen in over belastingen, ouderdomspensioenen en sociale verzekeringen. De belastingdiensten uit Groningen en Leer, het Bureau voor Duitse Zaken en de Deutsche Rentenversicherung zijn dan present.

De beide extra spreekuren komen voort uit het project Arbeidsmarkt Noord. Hierin werken de EDR, de drie Noord-Nederlandse provincies, de Duitse deelstaat Nedersaksen, het Ministerie van Economische Zaken en de Europese Unie samen aan één grensoverschrijdende onderwijs- en arbeidsmarkt.

Werken in Duitsland

Met name de Duitse arbeidsmarkt kan voor mensen aan deze kant van de grens interessant zijn. Dit jaar vonden, zoals gemeld, al 170 Nederlanders in Duitsland een baan. Om hen te helpen zetten het UWV in Emmen en het Agentür für Arbeit in Nordhorn begin dit jaar het project Werken in Duitsland op touw.

Wie een afspraak wil maken voor het spreekuur van het GrensInfoPunt in Emmen kan dat telefonisch (0597-521818) doen bij het EDR-kantoor in Bad Nieuweschans. Informatie over de kansen op de Duitse arbeidsmarkt is te vinden op de website www.werkeninduitsland.nl .