Bethesda sluit kliniek oogheelkunde wegens tekort artsen

Per 1 januari 2017 sluit de polikliniek oogheelkunde ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen. Ook in het Scheper Ziekenhuis in Emmen worden geen nieuwe patiënten aangenomen.

„We hebben geen oogarts in Hoogeveen meer”, verklaart Treant-voorzitter Marcel Kuin. Treant is eigenaar de ziekenhuizen in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal. „Landelijk is er een chronisch tekort.”

Een jaar geleden vertrok de oogarts van Bethesda. Kuin: „We zijn toen een campagne begonnen om een nieuwe te vinden. We hebben zelfs alle oogartsen in Nederland aangeschreven, maar het heeft niets opgeleverd.” Een waarnemend arts werd nog gevonden, maar die vertrekt per 2017.

„Ook in Emmen is een tekort. Daar nemen we ook geen nieuwe patiënten meer aan”, zegt Kuin. Patiënten kunnen nog wel in Stadskanaal terecht. Treant wil de polikliniek oogheelkunde daar uitbreiden, maar heeft nog geen nieuw personeel gevonden. „Artsen willen meer in groepen werken, zodat ze taken kunnen verdelen en verder kunnen specialiseren. Dat is lastig.”

Volgens Kuin ligt een verklaring voor het landelijke tekort aan oogartsen deels bij de opleidingen. „Die worden kunstmatig krap gehouden. Verder is het lastig om mensen naar de regio te halen, veel specialisten blijven hangen in de steden.” Artsen werken tegenwoordig ook parttime, aldus Kuin. Daardoor wordt het kleine aanbod minder inzetbaar.

Treant gaat de komende tijd kijken naar verschuivingen van de zorg tussen de drie ziekenhuizen. Waarschijnlijk wordt oogheelkunde in Stadskanaal gecentraliseerd.