Direct naar artikelinhoud

Europese Commissie verhoogt druk op Griekenland als opvangland

Europese Commissie verhoogt druk op Griekenland als opvangland

Vandaag kondigde de Europese Commissie aan dat asielzoekers vanaf maart 2017 weer mogen worden teruggestuurd naar Griekenland. Officieel omdat de omstandigheden in Griekenland voldoende verbeterd zijn. VluchtelingenWerk noemt het plan onbegrijpelijk. "Asielzoekers slapen er op straat."

De druk op Griekenland als opvangland voor vluchtelingen wordt weer verhoogd.

In september 2015 besloot de Europese Commissie tot herplaatsing van 160 duizend asielzoekers uit Italië en Griekenland. De Commissie besloot hiertoe omdat de druk op Italië en Griekenland te hoog was geworden. Veel vluchtelingen komen immers in deze twee landen aan als ze naar de Europese Unie reizen.    

Onder de nieuwe noodregeling van de commissie mochten asielzoekers die in Italië of Griekenland aankwamen voortaan asiel aanvragen in andere Europese lidstaten als aannemelijk was dat ze een grote kans van slagen hadden.

Wanneer hun asielverzoek vervolgens werd ingewilligd, mochten ze in het land wonen waar ze hun asiel hadden aangevraagd.

Zonder deze regeling hadden ze in Italië en Griekenland moeten blijven. Officieel moet iedere vluchteling namelijk asiel aanvragen in het eerste Europese land waar hij of zij voet aan wal zet.


Muurvast

Maar plannen aankondigen, is nog iets anders dan ze uitvoeren. Het wil namelijk nog niet zo vlotten met de noodregeling. Van de 160.000 beoogde herplaatsingen zijn er nu pas 6200 uitgevoerd.  

Met een andere maatregel om Griekenland te ontlasten, schiet het ook nog niet zo op. Op 19 maart 2016 spraken de EU-lidstaten met Turkije over de gezamenlijke aanpak van de migratiecrisis.

Er werd onder andere afgesproken dat alle vluchtelingen die illegaal de Europese Unie zijn ingekomen, worden teruggestuurd naar Turkije. Op kosten van de Europese Unie. In de praktijk gaat het dan vooral om vluchtelingen uit Griekenland. In ruil daarvoor ontvangt Turkije extra financiële steun.

De deal is inmiddels tien maanden oud. Tot nu toe zijn er volgens de politiek-journalistieke organisatie Politico echter pas 748 asielzoekers vanuit Griekenland naar Turkije teruggekeerd.

Hoewel er veel minder migranten naar Griekenland komen, staat het land nog altijd onder grote druk. Omdat de route over de Balkan naar rijkere delen van Europa vrijwel is afgesloten, zitten 62.000 migranten min of meer vast in Griekenland.

In Griekenland slapen asielzoekers op straat. Ook is het detineren van gezinnen met kleine kinderen standaardprocedure op de Griekse eilanden.
VluchtelingenWerk Nederland

Allesbehalve klaar

Vandaag kwam de Commissie met het nieuws dat ze een einde wil maken aan een andere regeling. Europese Lidstaten mochten sinds 2011 geen asielzoekers meer terugsturen naar Griekenland. Het Europese mensenrechtenhof en het Europese Hof van Justitie verboden dat omdat het Griekse asielstelsel systematische gebreken vertoonde.  

Maar omdat de Grieken inmiddels forse verbeteringen zouden hebben doorgevoerd, mogen asielzoekers vanaf maart 2017 wel weer worden teruggestuurd naar Griekenland.

VluchtelingenWerk Nederland stelt in een reactie dat Griekenland er 'allesbehalve klaar' voor is en noemt het voorstel 'onbegrijpelijk'. "In Griekenland slapen asielzoekers op straat. Ook is het detineren van gezinnen met kleine kinderen standaardprocedure op de Griekse eilanden."

Andere mening

De Europese Commissie slaat in haar dagelijks nieuwsbulletin een heel andere toon aan.

Frans Timmermans, eerste vice-president van de commissie: "Onze grootscheepse Europese aanpak begint zijn vruchten af te werpen. Dat zien we aan de gecontinueerde implementatie van de Turkije-deal en aan de dramatische terugloop van het aantal migranten dat in Griekenland arriveert."

"We zien het ook in de vooruitgang van het asielstelsel in Griekenland. Die stelt ons in staat de geleidelijke hervatting van het Dublin-akkoord aan te bevelen per 15 maart 2017."

Het Dublin-akkoord is het akkoord dat bepaalt dat vluchtelingen hun asielprocedure moeten aanvragen in het eerste land waar ze aankomen. Timmermans vervolgt: "De hervatting is een belangrijke stap richting de terugkeer naar een normaal functionerend Dublin en Schengen-systeem."

Onze grootscheepse Europese aanpak begint zijn vruchten af te werpen.
Frans Timmermans, Europese Commissie

Grenscontroles

Vorig jaar reisden migranten massaal door van Griekenland naar andere Europese landen. Daarop werden in tal van landen grenscontroles ingevoerd. Landen als Duitsland, Oostenrijk en Denemarken willen die pas weer opheffen als ze mensen weer naar Griekenland kunnen terugsturen.

Om ervoor te zorgen dat de druk op Griekenland niet te hoog wordt, wil Brussel dat het aantal asielzoekers dat vanuit Griekenland naar andere lidstaten reist zo snel mogelijk groeit naar 2000 per maand. Dat is een verdubbeling ten opzichte van nu. In april 2017 moeten het er 3000 zijn, aldus de commissie.

Als dat niet zo is wordt de aanbeveling dat asielzoekers naar Griekenland kunnen worden teruggestuurd, mogelijk ingetrokken.