Omstreden Delpérée voorzitter onderzoekscommissie Kazachgate

Francis Delpérée. © Photo News

Ondanks aanhoudend protest van N-VA wordt Francis Delpérée (CDH) de voorzitter van de onderzoekscommissie naar Kazachgate.

‘Een schijn van partijdigheid is niet goed voor deze onderzoekscommissie, we zijn dan ook verbaasd dat CDH collega Delpérée naar voor heeft geschoven.’ Kamerlid Sophie De Wit herhaalde vanmiddag waarom N-VA protesteert tegen de aanstelling van Delpérée. De CDH’er is omstreden omdat hij in het verleden gedecoreerd werd met het Grootkruis van de Orde van Malta. Via die organisatie zouden de hoofdrolspelers van Kazachgate met elkaar in contact gekomen zijn.

Maar geen enkele partij schoof een alternatieve kandidaat naar voor, en CDH bleef zoals aangekondigd Delpérée steunen. Zowel CD&V als Open VLD spraken van een valse start. ‘Maar we zullen de werkzaamheden allemaal mee in de gaten houden, ik reken daarvoor op ieder van ons’, zei Sonja Becq (CD&V).

Onder curatele

Haar collega Vincent Van Quickenborne (Open VLD) stelde voor dat ‘het Bureau’, de voorzitter met zijn drie vicevoorzitters en vier rapporteurs, mee zou beslissen over elk voorstel tot hoorzitting of getuigenis. ‘Ik hoop dat het Bureau betrokken zal worden bij alle voorbereidingen van deze commissie, om er alsnog voor te zorgen dat alles goed kan verlopen.’

‘Eigenlijk wordt Delpérée onder curatele geplaatst’, zei een kamerlid achteraf. Met andere woorden: de andere partijen zullen van dichtbij toezien op elke stap die Delpérée al dan niet neemt.

Delpérée: ‘Geen probleem’

Delpérée zelf zag geen probleem met zijn aanstelling: ‘Ik zal getuigen over de totstandkoming van de wet, ik was toen inderdaad geprivilegieerde getuige in de Senaat. Op dat moment zal ik het voorzitterschap afstaan aan de vicevoorzitter. Ook als de Orde van Malta aan bod komt, zal ik niet aan de discussie deelnemen.’

De onderzoekscommissie heeft drie maanden de tijd om na te gaan of er beïnvloeding geweest is om de afkoopwet versnel door het parlement te jagen, zodat de steenrijke miljardair Patokh Chodiev er snel gebruik van kon maken.